изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:51 EET
Открит ден в Добруджанския земеделски институт    
НовиниТрадиционният Открит ден се проведе днес в Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево.




Сред официалните гости бяха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, както и турският предприемач Бирол Тарар, който предлага в южната ни съседка семената на ДЗИ.
Тази година се отбелязват 65 години от създаването на Добруджанския земеделски институт и 75 години от полагане основите на земеделската наука в България.
Приз 1941 г. в Добрич се основава опитна станция или държавен институт а през 1951 г. институтът се пренася на сегашното си място.
Тази година най-големият научно-изследователски център в системата на Селскостопанска академия, представи на зърнопроизводителите общо 51 сорта зърнено-житни култури, от които 35 обикновена зимна пшеница, 4 – твърда пшеница, 9 сорта тритикале и 3 – ечемик. На производителите ще предоставим за сеитба общо 15 сорта обикновена зимна пшеница, от които 4 за първи път на пазара – Божана, Стояна, Косара и Рада. Ще им предлагаме 6 сорта тритикале и два ечемик, единият от които е Ахат, който е пивоварен ечемик, и ще бъде пуснат за първи път на пазара.
Полето, което посетиха зърнопроизводителите, е едно от полетата, където се развива началното семепроизводство. "Ние не   правим отделни демонстрационни опити, които да „лъскаме“, а просто ги вкарваме в кухнята на началното семепроизводство. И там могат да се видят всички сортове с техните качества и недостатъци", обясни директорът на ДЗИ проф. Иван Киряков. Гостите имаха възможност да видят както сортовете, които се предлагат за продажба, така и сортовете, които тепърва ще влизат след 1-2 години в производство.
След посещението на семепроизводния участък гостите се включиха в дискусия.

 


Сходни връзки

Открит ден в Добруджанския земеделски институт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди