изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:26 EEST
650-700 кг/дка среден добив от пшеница, прогнозират учени    
НовиниНастоящата стопанска година е необичайна, коментира пред журналисти директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Крияков.



„С дълга и топла и влажна есен, почти никаква безснежна зима. Покой на пшеницата не повече от месец, дълга и хладна пролет. Проблемите дойдоха още с ранната сеитба –много зърнопроизводители излязоха да сеят 10-15 дни преди оптималните срокове за сеитба. Гъста сеитба. Добрите температури за развитието на пшеницата и бързото й навлизане  братене доведе до много силно сгъстяване на посевите. Ранната сеитба доведе до поява на мухи – хесенска, шведска. Наложи се производителите да вкарват инсектицид. Пролетта  започнаха да торят още януари и то с торови норми, които въобще не предполагаха хранене, високи торови норми, гъста сеитба, полегнали посеви през март. Появи се натрупване на септориоза (ран листен пригор). Тя обичайно много трудно стига до флагов лист, но тази година стигна. Започнаха третирания с фунгициди. Направиха едно третиране, на някои не им хареса, след което направиха второ третиране. Преди изкласяване се появи жълта ръжда, която за втора година след 2014 г. навлезе при масово развитие. Наложи им се да пръскат. Горе-долу овладяха ситуацията, но продължилите валежи доведоха дотам, че им се наложи да правят трето, а някои четвърто третиране, след като пшеницата вече беше прецъфтяла. Себестойността на пшеницата скочи „до тавана“, коментира проф. Киряков.
Според него, годината предполага високи добиви, ако зърнопроизводителите са си свършили работата – ако са направили нормалните агротехнически мероприятия, ако са хранили пшеницата балансирано, а не са я торили, ако са свършили добре растително-защитните мероприятия, средните добиви за Добруджа спокойно могат да стигнат 650-700 кг/дка.
Но, нека да не забравяме, че има почти един месец. Докато не започнем да прибираме, за по-малко от половин час добивът ни може да стане от 700-800 кг. на 70-80 кг.  
Трудно е да се прогнозира каква ще е цената, но не вярвам да е над 300 лева за тон, тъй като на първо място ще се търси качество, а и се говори за ниска цена още от началото на годината. Коментира се, че количеството от предходни години е в голям размер и се очакват много добри добиви в Русия и Украйна, а цената на пшеницата в България се определя от пазара в Черноморския басейн, а там водеща е Украйна, посочи още директорът на ДЗИ. 
При условие, че 50 % от площите с пшеница в България са засети с пшеница от трета група, не зная какво ще е качеството.
 


Сходни връзки

650-700 кг/дка среден добив от пшеница, прогнозират учени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди