изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:16 EEST
КАТ стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“    
НовиниВъв връзка с предстоящите летни и ваканционни дни и с цел планиране на превантивни мерки за безопасността на движението по пътищата, от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Добрич е изготвен анализ за състоянието  на пътно-транспортния травматизъм през периода 1 юни – 30 септември 2015 г., съобщи началникът на сектора "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР комисар Жулиян Минев.


На територията на областта са регистрирани 60 пътни транспортни произшествия, при които са загинали петима и са ранени 67 души. В сравнение със същия период на 2014 година тежките катастрофи са били със седем по-малко, загиналите с двама по-малко, а ранените – с 19 по-малко.
От загиналите през четирите летни месеца на 2015 г. при тежки пътни инциденти петима участници в движението по пътищата, четирима са шофьори , а един е пешеходец. През същия период на 2015 г. няма загинали деца по пътищата в региона. Но, са били ранени осем деца. От тях две деца са били пътници в автомобили, четири – като пешеходци, а две – като водачи на превозни средства. 50 на сто от ранените деца през летните месеци на 2015 г. са били пешеходци. 
Под 6 години е било едно ранено дете, като пешеходец. От 10 до 14-годишна  възраст – едно като водач на моторно превозно средство, едно като пътник и едно като пешеходец. От 15 до 17-годишна възраст един е ранен като водач, един като пътник и двама като пешеходци.
От сектор „Пътна полиция“ е изготвен и анализ на състоянието на пътно-транспортния травматизъм през първите пет месеца на настоящата година. През този период на територията на  областта са настъпили 55 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали девет и са ранени 64 участника в движението. В сравнение със същия период на 2015 г. отчитаме увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия с три на убитите – с един и на ранените – с трима.
При тежки ПТП през първите пет месеца на годината са ранени две деца – едно като пътник и едно – като водач на превозно средство.
Предвид ограничаване на тежките пътни инциденти през летните месеци на годината, от 15 юни до 31август ще се проведе традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, целяща ограничаване на причините и условията и намаляване на броя на произшествията с пострадали и загинали деца през лятната ваканция. През този период ще  бъде създадена организация за получаване на информация от училищните ръководства за планирани празненства за края на учебната година и ще координираме действията на полицията за тяхното безпроблемно протичане. Става дума за дните 15-30 юни. По времена тези празненства ще бъдат проведени заключителни беседи по пътна безопасност с учениците от прогимназиалния курс, като в тези беседи ще се акцентира на местата за игра, управлението на велосипед и на правилата за движение по пътищата на пешеходците и на поведението на пътниците в автомобилите. По време на акцията ще бъдат планирани и проведени специализирани полицейски операции, като тяхната насоченост е към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца и контрол на използване на детски обезопастелни системи и обезопасителни колани.    
Ще бъде засилено полицейското присъствие и контролът на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официалното закриване на учебната година. При контрола ще се акцентира върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни превозни средства от неправоспособните водачи, от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски, обезопасителни колани и системи при превозване на деца. Ще бъде осъществено взаимодействие и с органите на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ – Добрич, както и Регионалния инспекторат по образование и училищните ръководства с цел планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през лятната ваканция. От наша страна ще бъдат извършвани проверки на водачите за недопускане управлението на автобусите под въздействие на алкохол, проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. Разпоредено е на младши полицейските инспектори да проучат в малките населени места собствениците на мотопеди и да съставят протоколи за полицейски предупреждения за непредоставяне на тези моторни превозни средства на малолетни и непълнолетни лица.
Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците или управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси за непредоставяне на скутери, мотопеди и други превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица. Ще държим на контрол тези фирми през целия летен период.
Имало е такива нарушения, най-вече на територията на курортните комплекси – Албена, Кранево, но всяка година се вземат съответните мерки. На управителите ще се съставят предупредителни протоколи по Закона за МВР. Налагат се санкции, както на водачите, които управляват без съответната правоспособност, така и на лицата, които са предоставили или допуснали управлението на МПС от неправоспособен водач. Санкцията е от 100 до 300 лева.

 


Сходни връзки

КАТ стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди