изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:34 EEST
Готовността на България да замени Турция за руските туристи обсъждаха туроператори    
НовиниДа се покаже, че България е готова да замени Турция като алтернатива за руските туристи, бе целта на конференция с участието на 34 водещи руски туроператорски агенции.


Тя бе на тема „Перспективи в развитието на руския туризъм в България“ и се проведе в курорта „Албена“. Основната цел на форума бе да се обсъдят възможностите за връщане на руските туристи в България.
Директорският рекламен тур е организиран от фирма ICS TRAVEL GROUP за най-добрите туристически агенти на Руската федерация, съвместно с ваканционно селище Албена и българския туроператор VASSY TRAVEL. Гости на форума бяха генералният консул на Руската  федерация във Варна Сергей Николаевич Лукьянчук, Живко Табаков - съветник на министъра на туризма, Маргита Тодорова – търговски директор на „Албена“ АД.
Символите на пионерите, които присъстваха в дрес кода на срещата,не са случайни, тъй като целта ни е ние да сме пионери във връщането на руските туристи в България, заявиха организаторите.
Генералният консул подчерта, че българското министерство на туризма обръща особено внимание на привличането на руските туристи и се старае да предложи максимално комфортни условия за това – както по отношение на визите, осигуряването на безопасност и комфорт за туристите. Той изрази надежда, че днешната среща ще изведе отношенията между двете страни на ново равнище.
Живко Табаков припомни, че българският и руският народ са близки по традиции и култура, два славянски народа. През миналата година у нас са почивали 484 000 руски туристи, а над 300 000  руски семейства имат собственост у нас. „Извън тези цифри, ще ви помоля да отделите време да се разходите, да разгледате и да почувствате любовта на българския народ към вас“, призова той.
Домакинът на форума – търговският директор на „Албена“ АД Маргита Тодорова, подчерта, че тук руските туристи могат да намерят не само прекрасно съчетание на зеленина и ласкаво море, но и най-чистият плаж, най-голямата wi-fi зона в Европа, не само прекрасно съчетание но нивото на продукта, който предлагаме, са оценили нашите клиенти. Имаме 40 % постоянни клиенти не само от България, но и от Скандинавия, Германия, Русия. Приемаме посещението ви като възможност да ви запознаем с това, което вече сме успели да направим и със своите планове, като целта ни е да се върнат обемите на руския пазар отпреди три години. Това може да стане като ние подобряваме нашите продукти и увеличаваме броя на доволните туристи и с ваша помощ тези гости отново да се върнат в България. Росица Димитрова от VASSY TRAVEL подчерта, че 40 на сто от продукцията, която се предлага в Албена, е собствено производство.  По думите й, целта на форума е да се покаже, че България е готова да замени Турция като алтернатива за руските туристи. „Във връзка със сложната международна обстановка, мога да уверя, че България е много спокойна страна. Във всички хотели е проведено обучение на персонала за антитерористични действия. Няма нерегистрирани бежанци. Българските курорти, летища и градове се охраняват по всички правила“, посочи Димитрова. Тя подчерта, че най-желаният турист в България е руският, който на всяка стъпка казва „Благодаря!“. Това е свързано с нашите славянски корени и дългогодишни връзки. Затова трябва да направим така, че да върнем руските туристи тук, каза тя. И подчерта, че в момента най-големият конкурент на България на руския пазар е именно Русия.
Валерия Романенова от ICS TRAVEL GROUP посочи, че през 2013 г. компанията е била на първо място сред туроператорите, водещи руски туристи в България. През следващите години е сред първите три. Тя подчерта, че България е на пето място като избор на руските туристи. Челните места продължават да заемат Италия, Испания, Гърция и Русия. Тя очаква увеличение на продажбите за България с 1,5-2 пъти в сравнение с 2015 г. Тя посочи три основни аспекта, по които участниците във форума коментираха дали България е алтернатива на Турция за руските туристи.
Първият бе опростяването на визовите формалности издаването на визи за 48 часа. Туроператори споделиха, че в края на миналата година бе анонсирано, че цената на визите за руснаци ще падне до 10 евро. Опасенията са, че стойността вместо това се увеличава, тъй като руснаците плащат в рубли. Опасенията им са и заради това, че има неофициална информация, че ще се завиши броят на изискваните документи за издаване на виза и те ща са като за Шенгенска виза. Посочено бе, че, ако и у нас визите се издават като в Кипър за около час, това ще увеличи с десетки проценти броя на руските туристи у нас.
Вторият аспект за съпоставка бе предлагането по формулата „ол инклузив“, което е предпочитано от руските туристи. Посочено е, че макар храната в Турция да е по-изобилна, отколкото у нас, то кухнята в България е повече европейска и по-качествена. Тя е и по-близка до руската. По отношение на анимацията бе подчертано, че нашите хотели предлагат добра анимация за деца, но за младите хора и за възрастните тя не е достатъчна. Дадени бяха препоръки да се промени воденето на екскурзии, тъй като в информационния 21 век никой няма нужда да го заливат с цифри и статистика, а трябва да се търсят иновативни форми за включване и на туристите. Оказва се, че един от сериозните проблеми за руските туристи е плащането за чадър и шезлонг на много от плажовете у нас. Цена от 10 лева за чадър и още толкова за шезлонг е катастрофална, посочи туроператор. Тя обясни, че въпросът не е толкова в парите, макар те да не са малко за руснаците, а в това, че те предпочитат всичко да е включено в цената им. „Руските туристи обичат, когато дойдат, всичко да е платено предварително, а на място да се плаща само за екскурзии“, посочи тя. Участниците от българска страна посочиха, че напоследък повечето хотели от категория 4 и 5 звезди имат включени чадъри и шезлонги в цената. Освен това, България предлага най-евтиния продукт в Европа, каза Росица Димитрова. Подчертано бе, че от години курортът Албена предлага именно това, което търси руският турист – пакет по формулата „ол инклузив“, който включва, освен нощувка, хранене, анимация, но и плажно оборудване, а за хотелите в парковата зона има и осигурен безплатен шатъл бус.
По отношение на хотелската база бе подчертано, че  в България вече има много нови и реновирани хотели. „Трябва да се развенчае митът, че България има недобри хотели. На руския пазар могат да се предлагат и хотели от категория 2 и 3 звезди в България, обясни Димитрова. Тя даде пример, че в курорта „Албена“ 90 на сто от хотелите са с категория 3 звезди, а те отговарят на характеристиките за 4 звезди, като отстъпват само по изискването за размер на стаите. „Четиризвездните хотели в България съответстват на петзвездните в Турция“, посочи тя. Подчертано бе, че на руския пазар актуални могат да са и апарт хотелите, които туристите могат дълготрайно да арендуват.
Туроператорите обаче отправиха забележки по отношение на матраците, качеството на спалното бельо, избора на възглавници и козметиката в 5-звездните хотели. Като проблем бе посочена липсата на ексклузивни хотели от клас „лукс“. Оказва се, че е проблем да се осигури луксозна яхта за руски клиент, който е готов да плати над 40 000 евро за наемането й. Затова такава ще бъде докарана от Гърция. „Надяваме се до няколко години да се появят и такива хотели в България“, каза Димитрова.
В края на срещата бе обобщен профилът на руския турист – на възраст от 0 до 90 години, мъж или жена,търсещ ласкаво слънце, топло море, песъчлив плаж, хотели на брега на морето, хранене по формулата „ол инклузив“ – 24 часа в денонощието, анимация в хотелите 4 и 5 звезди, детски клубове, безплатно плажно оборудване, наличие на телевизор, климатик и хладилник в стаята.
Живко Табаков подчерта, че държавата е предприела сериозни стъпки, които няма как да не повлияят та качеството на българския туристически продукт. Хотелите са на по-високо ниво, има нови бази, изключително конкурентни. „Българското правителство, в лицето на министерството на туризма съзнава, че е от изключителна важност този продукт да е регулиран и и бизнесът съзнава, че това е от изключителна важност. Сигурен съм, че в следващите 6 месеца всички хотели и ресторанти трябва да бъдат пререгистрирани, каза още той. По отношение на плажовете и плажното оборудване обясни, че има такива, като Албена, която е добрият пример, тъй като чадърът и шезлонгът са включени в цената, но има и такива, където те струват по 10 лева. До края на годината ще има нова методология за отдаване на българските плажове, която би трябвало да занижи себестойността на отдаване на плажа и ще се доближим до Гърция“, посочи той. Подчерта, че тази година българските плажове са изключително охранявани и добре поддържани, а в бъдеще се очаква да се намалят и цените.
По отношение издаването на визи съобщи, че Министерството на туризма и правителството на България правят всичко възможно за облекчаване издаването на визи за руските туристи. Двете страни са се споразумели а децата до 16 години да се издават безплатни визи. Паралелно с Министерството на външните работи се работи за разширяване на кръга от преференции за издаване на визи. Подсигурено е финансиране към МВнР за безпроблемно и бързо издаване на визи през месеците юли и август във всички консулски служби. „При издаването на визи за летния сезон българското правителство ще направи всичко възможно гражданите да получават бързо и безпроблемно визи“, каза Табаков. По отношение на безопасността, той подчерта, че от 1 февруари към министерството на туризма работи денонощен телефон 070020991 н цената на един градски разговор. На него, освен информация, руските граждани могат да се обръщат и по въпроси, свързани с туризма. Освен това, от 15 април до края на октомври има чартърни полети, които не трябва да са предварително съгласувани.

 


Сходни връзки

Готовността на България да замени Турция за руските туристи обсъждаха туроператори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди