изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:13 EEST
Учредиха туристическа асоциация „Черноморска Ривиера – Добруджа“    
НовиниРегионална туристическа асоциация „Черноморска Ривиера – Добруджа“ бе учредена днес в курорта Албена.


Почти две години се подготвя учредяването на такова сдружение, съобщи Бранимир Ханджиев - главен директор на БСК. Той съобщи, че сред учредителите са представителите на камарата в Балчик, Каварна и Шабла. Основният партньор и участник в дейността е „Албена“ АД, както и дружество за културен туризъм „Еврика“ в Добрич. Очаква се в бъдеще да се присъединят голф игрищата в региона, „Двореца“ в Балчик и други структури. Ще се работи за привличане и на румънски партньори. Инициаторите увериха, че новата асоциация няма да дублира браншовите организации. 
Идеята е възникнала, когато преди две години в Албена се е провела международна конференция и координатор на програма Трансгранично сътрудничество България-Румъния бил впечатлен от възможностите за създаване на сериозна туристическа дестинация между България и Румъния. Една от сериозните идеи е била да се направи велопътека от Албена до Констанца в рамките на проекти за трансгранично-сътрудничество, което е възможност за нетрадиционен туризъм, почти целогодишна заетост и много нови работни места. Тогава идеята не е успяла да намери необходимата подкрепа от съответните общини. След това са се явили много нови идеи за нетрадиционен туризъм. Впоследствие е преценено, че е добре бизнесът да е по-активен в тази дейност, каза Ханджиев-. Той увери, че представителите на БСП в Балчик, Каварна и Шабла, които са в туристическия бизнес, ще бъдат много активни. „Имайки тази подкрепа на бизнеса, пристъпваме към създаване на тази асоциация“, посочи Ханджиев.  Участието на „Албена“ е много важно в тази бъдеща дейност, допълни той.
„Искаме да създадем запазена марка на „Черноморска ривиера - Добруджа” като туристически регион“, допълни още Ханджиев. И подчерта, че регионът не е познат, дори на българите. А, всички, които го посещават, са възхитени от възможностите за развитие на екологичен туризъм. Дори сега се обсъжда участието на браншовата камара по електромобили. Има идея да се възобнови пали „Албена“, но с електромобили. Имат предложения за паркоместа на 8 етажа, които са на площ около 200 кв. м, какъвто може да се направи и на Болата, посочи Ханджиев.    
За председател на „Черноморска ривиера - Добруджа” бе избрана Дарина Аргирова – председател на Туристическо сдружение „Каварна“.
 Седалището на сдружение „Черноморска ривиера – Добруджа“ ще е в Каварна, съобщи тя. Основните цели са да се развива бранда Добруджа който да бъде представен на първо място пред румънските партньори, а по-късно и през света нашия красив роден край „Добруджа“, каза още Аргирова. Основните цели ще са да се развиват и по-нетрадиционни видове туризъм – освен морски и рекреационен, ще се развиват орнитоложки, велотуризъм, екотуризъм, алтернативни форми. За постигане на целите ще се търсят европейски програми. Една от основните цели е изграждане на велоалея, която да свързва Албена до Дуранкулак. В момента се водят разговори с румънски партньори за обединяване и привличане към нашата нова асоциация. Идеята ни е да правим обмяна на опит с нашите румънски партньори. Тя пожела успех и увери, че ще се развива цялото Северно Черноморие и бранда „Черноморска ривиера – Добруджа“.

 


Сходни връзки

Учредиха туристическа асоциация „Черноморска Ривиера – Добруджа“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди