изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:26 EET
Дебрене пази и ще съхранява българския фолклор и дух    
НовиниРекорден брой – 2500, изпълнители се включиха в 48-ото издание на празника на Община Добричка „Песни и танци от слънчева Добруджа“




„Щастлив съм, че Общината ни е домакин  на събор  с 48 годишна традиция, събор, който за седма поредна година е включен в Националния културен календар на България. Това е празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции“, каза кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков при откриването на празника на общината и 48–ото  издание на  фолклорния събор “Песни и танци от Слънчева Добруджа”  Дебрене 2016 г. В него тази година участват рекорден брой участници – 2500.
„На този ден, заедно с всички вас да празнуваме българския дух – това, което през хилядолетия е крепило българския народ. Няма по-велика магия от народното творчество, от тези гласове, мелодии, шевици, от това, което са създали ръцете на българките през вековете. Благодаря Ви, че сте тук, за да се потопим за пореден път в магията и пъстротата на българския фолклор“, каза още кметът. И пожела на присъстващите: „Нека никога не ви напуска любовта към българските традиции и фолклор. Носете я в сърцата си и я предавайте на поколенията след вас, за да свети през вековете уникалната българска култура.
Събития като това са най-красивия израз на пъстротата и богатството на българския автентичен  фолклор. Това е послание, което всички ние сме длъжни да отстояваме и да отправяме непрестанно напред за бъдещите поколения“.
Той призова жителите на Общината да пазят духовните ценности на добруджанеца, защото това е формулата за запазване на българското и на България. И ги призова да продължават българските традиции обичаи, песни и танци.
Рекорден брой участници – около 2500, събра съборът край село Дебрене. Те са от цялата страна, а началото на конкурсната програма поставиха възпитаници и преподаватели от единственото учебно заведение, извън България, където на професионално ниво се изучава български фолклор – музикалния колеж в Твърдица, Молдова. „Благодарни сме, че се срещаме на нашата земя, защото българинът, където и да е, когато чуе българска песен, сърцето му трепва, защото кръвта помни“, сподели Алла Кара – директор на колежа.
Гости на празника имаше също и от румънската община Компана. Сред официалните лица бяха председателят на Добричкия Общински съвет Донко Марев, общински съветници, кметове и кметски наместници.   
Фолклорната магия претвориха на  пет сцени 90 певчески групи, 18 танцови състава, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 12 индивидуални изпълнители инструменталисти.
Изпълнителите бяха от областите Добрич, София, Шумен, Русе,  Силистра, Бургас, Търговище, Ловеч и Варна. Традиционно, най-многобройни са представителите на община Добричка, някои от които вече за 48 път участват в събора край село Дебрене.


 


Сходни връзки

Дебрене пази и ще съхранява българския фолклор и дух | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди