изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:23 EEST
ПРЕДСТАВЯТ КНИГА ЗА СТАЛИНСКИТЕ РЕПРЕСИИ НАД ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ    
НовиниПремиера на книгата „Голготата на българите в Таврия: анатомия на репресиите (1920-е – 1940-е години)“ от Василий Митков ще се състои днес от 18 часа в Художествената галерия.


Книгата ще бъде представена от доц. д-р Александър Йорданов – дипломат, политик, публицист. Преди това от 17.30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на таврийските българи. Организатори на проявите са Общинският съвет, Община град Добрич, Запорожко областно дружество за българска култура, Украйна, общобългарски съюз „Истина“, българо-украинско дружество „Добруджа–Украйна“, издателство „7 лъча“. В събитията ще се включи и таврийският българин Никола Петков, дългогодишен председател на районното българско дружество "Дружба". Той е от едно от многото семейства, пострадали от сталинските репресии.
Първото издание на „Голготата на българите в Таврия: анатомия на репресиите (1920-е – 1940-е години)“ е на руски език в Украйна, каза пред журналисти Георги Чунчуков. Той разказа, че идеята за издаване на книгата на български език се е родила преди година по време на посещение на малка делегация от Добрич в Таврия. Георги Чунчуков благодари на Общинския съвет, който е предоставил 1 000 лева за издаване на книгата. За това са помогнали и 13 физически лица, 800 лева са добавени след като са останали от построяването на паметника на таврийските българи в Добрич. 
Авторът Василий Митков сподели, че му е станало по-леко след като е написал книгата и изрази надежда, че емоциите, чувствата ще се предадат и на читателите. Той разказа, че първоначално е направен паметник на жертвите на сталинския режим. На базата на събраните документи за изграждането на паметника, които доказват репресиите, решава да издаде книгата. В изданието е публикуван списък с имената на 700 пострадали по време на сталинския режим. Главната цел на тоталитарната комунистическа система, която е известна като безчовечна и антихуманна, бе всички да са послушни, сподели Василий Митков. По думите му, най-активният инструмент, който е използван, е лишаването на хората от храна. Семействата са били разделяни, товарени в ешелони и изпращани в Сибир, Казахстан. Според Митков националността не е била толкова от значение, но най-пострадали след украинците са били българите.  
Василий Митков е бесарабски българи, роден в село Ореховка, Болградски район на Одеска област, в момента живее в град Запорожие. Кандидат е на техническите науки, автор на повече от 50 научни труда и на няколко книги, сред които "Българите на запорожка земя. Страници от историята и културата им", "Българите в Таврия. 150 години в история" и др. От края на 80-е години на миналия век Митков се включва активно в българското Възраждане в Таврия и е един от учредителите и активистите на асоциацията на българите в Украйна. Той е и дългогодишен председател на Запорожкото областно дружество за българска култура. НДТ



 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ КНИГА ЗА СТАЛИНСКИТЕ РЕПРЕСИИ НАД ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди