изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:32 EET
СРЕЩА НА ПОБРАТИМЕНИТЕ ГРАДОВЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ СЕ ПРОВЕЖДА В ДОБРИЧ    
НовиниЙордан Йорданов: Общините от цял свят сме малък съюз на местно самоуправление




Кметът Йордан Йорданов приветства днес участниците в Деветата среща на побратимените градове при откриването на форума в Добрич. „Искам да споделя, че едно модерно управление се постига чрез по-тясно сътрудничество между представителите на местната власт. Не напразно това е девета конференция, защото активността, с която работим и ентусиазмът, показва посоката на развитие, която ние искаме да поемем. Още повече, всички общини по цял свят, не само от България и Русия, сме един малък съюз на местно управление. Това го казвам в контекста на събитията от последната седмица. Без значение коя страна къде членува, всички общини трябва да се обединяваме за постигането на общите ни цели. Затова изключително много се радвам, че този вид конференции между побратимените градове на България и Русия е един страхотен пример затова, че можем да си сътрудничим и да се увенчаем с добрия успех“. Срещата е с надслов „Устойчиви, безопасни и жизнеспособни градове – рационални и загрижени общини“. Участниците ще дебатират актуални проблеми на развитието на местното самоуправление в България и Русия. В специално организиран панел, градовете Ростов на Дон и Добрич ще представят добри практики в сферата на жилищната политика и създаването на комфортна среда за обитаване за гражданите.
В Деветата среща на побратимените градове от България и Русия участват също представители на дружества за приятелство между двете страни, НПО сектора, културни деятели и бизнесмени. На официална церемония се очаква да бъде преподписано Споразумението за побратимяване между градовете Елин Пелин и Наро-Фоминск, което датира от 1973 година.
Участниците бяха приветствани от Ивайло Симеонов – член на УС на НСОРБ и кмет на община Елин Пелин и от Олег Антонов – вицепрезидент на Международната асоциация на побратимените градове. Антонов подчерта, че и във времето, в което в света вървят разделителни процеси, проблемите могат да се решават с диалог.
„България е прекрасна  база за развитие на културните и делови отношения с Руси. Страна, която е отворена към Русия, заинтересована от развитието на добри полити5чески и икономически отношения“, каза в приветствието си генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук. Той припомни, че у нас живеят хиляди руски граждани, като в хоследно време се увеличава броят на тези, които имат имоти по нашето Черноморие. Русия отваря вратите си за равноправно ефективно взаимодействие, за което нашите градове могат да помогнат много“, посочи още генералният консул.
Проф. Захари Захариев от фондация „Славяни“ съобщи, че 70 са българските градове, които имат руски партньори. Някои дори по няколко, тъй като едни са били отпреди разпада на СССР, а след това са се появили и други контакти.
80 на сто от стокообмена между България и Русия върви на база побратимените градове. .

 


Сходни връзки

СРЕЩА НА ПОБРАТИМЕНИТЕ ГРАДОВЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ СЕ ПРОВЕЖДА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди