изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:37 EEST
АТЕНТАТЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В ИСТАНБУЛ /ОБЗОР/ + ВИДЕО    
По света АТЕНТАТЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В ИСТАНБУЛ /ОБЗОР/ + ВИДЕО



Трима терористи-камикадзе извършиха мащабна и координирана атака по истанбулското летище „Ататюрк”. Нападателите първо са обсипали пътниците и охранителите на аерогарата с куршуми, след което са се взривили. В резултат загиналите са най-малко 36, но се очаква броят им да нарасне поне до 50. Ранените са над 140. Пътници разказаха за ужаса, който те са преживели по време на атаката. Пътничка от полет Киев-Истанбул, станала свидетел на нападението на терористите в най-голямото турско летище Ататюрк, разказа за „Звезда” за това, как е протекло нападението и как са действали службите за сигурност след взривовете. По думите на Ассел Омирбаева, сред пътниците е настъпила паника. Органите на реда няколко часа са държали в изолация наплашените свидетели на атаката.  

„Чух гръм. Всичките хора започнаха да бягат панически. Буквално след две-три минути се чу втори взрив. Не успяхме да минем паспортния контрол. Всичките врати, всичките изходи бяха блокирани. Бяхме около 500 души, всичките ни блокираха и ни върнаха обратно. Чакахме около четири часа без вода и храна, в паника. Всички плачеха”, разказа Омирбаева.

„Влязохме в международния терминал и видяхме как мъж стреляше на посоки. Той просто стреляше във всички хора, които бяха пред очите му. Целият беше в черно, без маска. Намирах се на около 50 метра от него”, разказа на свой ред Пол Рос.

По думите на Рос, пътниците се скрили зад стойка. Когато мъжът спрял да стреля, се чули два взрива. След това стрелецът е избягал, после се чул още един взрив.

Пътничка от полет Рига-Истанбул, приземила се на летището 15минути преди атентата, помислила взривовете за удари на мълнии. „Автобусът тъкмо ни бе взел от самолета. В този момент се чу взрив. Помислихме си, че удари мълния. После се разбра, че това е взрив. В началото настъпи суматоха, имаше много загинали по земята, залата бе разрушена”, каза Татяна.  

По-рано стана известно, че атентатите в летището на Истанбул са извършени от терористи-камикадзе. В резултат на тези атаки, по последни данни, са убити най-малко 36 души. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че зад атентата стоят екстремистите от ДАЕШ.

Потребителите в социалните мрежи свързаха атентата в Истанбул с годишнината от създаването на така наричания Халифат на „Ислямска държава”, който бе обявен от лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади на 29 юли 2014 година.
„Дали атаката в Истанбул не е подарък на ИД за самите тях, по случай честването на годишнината от обявяването на халифата?”, задава въпроса професорът от Школата а повишаване на квалификацията на офицерски кадри към ВМС на САЩ Томас Джонсън в Twitter.
 
Шефът на багдадската редакция на изданието The Washington Post Лавдей Морис също твърди, че взривовете са избухнали няколко часа преди формалната „годишнина”.
 
Трима терористи-камикадзе извършиха мащабна и координирана атака по истанбулското летище „Ататюрк”. Нападателите първо са обсипали пътниците с куршуми и охранителите на аерогарата, след което са се взривили. В резултат загиналите са най-малко 36, но се очаква броят им да нарасне поне до 50. Ранените са над 140.  
*************************************

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че нападателите са пристигнали на летището с такси и се взривили, след като са открили огън, пише вестник Herald Scotland.
На въпрос дали четвъртият нападател е избягал, Йълдъръм допълни, че властите нямат подобна информация, но обсъждат всяка възможност.
 
„Хората бяха тежко ранени“, коментира американски гражданин, свидетел на инцидента, допълвайки: „Една от жертвите имаше буквално дупка в гърба от шрапнели или от стъкло“.
Очевидецът разказва още, че той и другите са започнали да бягат, когато атаката е започнала, но объркването ги е завладяло, след като взривовете се чули от различна от изстрелите посока.



************************************
"Или са кюрдите, с които Анкара води гражданска война, или "Ислямска държава" - няма кой друг" да стои зад нападението на истанбулското летище "Ататюрк", взело тази нощ над 30 жертви, заявява авторът на коментар в руския в. "Комерсант".
Представители на турските власти, включително премиерът Йълдъръм, казаха по-рано, че подозренията падат върху "Ислямска държава". "Трябва просто да схванем почерка на тези хора. Ако наистина са самоубийци, много е вероятно да става дума за "Ислямска държава", защото за кюрдите това все пак не е много типична акция.

Ако пък са хвърлили куп гранати и са избягали, значи по-скоро са кюрдите. Логично погледнато, кюрдите, при все че водят гражданска война, основните им мишени са правителствените сили, жандармеристите и военните. Експлозията на летището категорично е насочена срещу мирното население, срещу туристите там. 90 на сто става дума за ислямски екстремисти, "Ислямска държава", обяснява коментаторът на изданието.

ИД "чества" с атентатите годишнината от създаването на своя халифат в Близкия изток, провъзгласен точно преди две години, пише "Московский комсомолец". Всекидневникът цитира наблюдение на Лъвдей Морис, шеф на багдадското бюро на в. "Вашингтон пост", споделено чрез Туитър. Американският журналист уточнява, че нападението е извършено няколко часа преди да настъпи тази годишнина. Сред пострадалите на летището в Истанбул има руски граждани, информира "Росийская газета", като се позовава на собствени източници. За момента се знае най-малко за един жител на Русия, закаран в местна болница.

За един пострадал руски гражданин съобщава и мрежовото издание "Лайф", което цитира дежурния дипломат в консулството на Москва в Истанбул. Мнозина световни лидери изразиха съболезнования към турския народ във връзка с трагедията. Политиците в един глас осъждат терористичната атака и изразяват скръб по повод смъртта на мирни граждани, отбелязва "Новие известия". В интернет започна акция с хаштага #PrayforIstanbul ("Молете се за Истанбул"), която стремително печели популярност, посочва "Комсомолская правда".

************************************

Гледахме терориста в очите, а миг по-късно, той се взриви. Това разказва американският журналист Стивън Набил, който се връщал от меден месец с жена си. Двамата трябвало снощи да отпътуват към Ню Йорк, пише той в Twitter. Жената на журналиста е една от пострадалите при атентата, пише  Dnes.bg. Малко преди взрива той отишъл към заведение за хранене на горен етаж, а жена му останала в кафене. Когато чул първите изстрели, Набил се затичал към стълбите, по които мислил да слезе при жена си. От тях видял празен голям периметър, по средата на който били терористите, стрелящи напосоки.

След взрива Набил изтичал при жена си и я придърпал към намиращ се в близост фризьорски салон. Зачакали в ужас. Чул се изтрел извън магазина. "Едва се спасихме", пише мъжът. Седели на земята в продължение на 45 минути.

Припомняме ви, че по последни данни 36 са загиналите в тройната експлозия на истанбулското летище.

Ранените са 147. Някои са в тежко състояние. Няма данни за пострадали българи.

Според властите експлозиите на летището са станали на входа на терминала за международни полети в 22 ч. местно време. Нападателите са стреляли първо с автомати по пътниците и по полицаите, които са били на пост там. Униформените отвърнали на огъня и камикадзета се самовзривили.

***************************

Летище „Ататюрк”, където тази нощ бяха убити 36 души, а близо 150 бяха ранени, е главното летище, обслужващо турския град Истанбул и е най-голямото летище в цяла Турция и едно от най-големите в Европа. То е разположено в европейската част на Истанбул, на 24 км западно от центъра на града.

Кръстено е на основателя и първи президент на Република Турция – Мустафа Кемал Ататюрк. То е отворено през 1924 година.

През 2015 година от там са преминали над 60 милиона пътници, което го превръща в едно от най-натоварените летища в света по отношение на международни трафик.

Летището разполага с четири терминала, като един от тях е карго терминал и един обслужва частни самолети и чартърни полети. Пътническите терминали са два, като на Терминал 1 се обслужват пасажери от вътрешни за страната полети, а на Терминал 2 от международни. 

Това е едно от летищата в Европа с най-засилени мерки за сигурност.

********************************

Атентаторите в Истанбул най-вероятно са действали с помощта на вътрешен човек в летището. Това каза Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, във връзка с терористичната атака в турския град, цитиран от "Фокус". Той коментира, че на дневен ред излиза въпросът по какъв начин тримата терористи са били допуснати до аерогарата. Според Димов тероризмът в Турция има пресечни точки с външната политика на страната.„Няма как да се пренебрегнат и останалите предизвикателства пред югоизточната ни съседка. На първо място е диалогът между Турция и Русия. По-конкретно визирам евентуалната среща между външните министри на двете страни, която вероятно ще се състои още тази седмица.

Следващото предизвикателство пред външната политика на Турция е прибързано осъщественото, но адекватно от гледна точка на Анкара на ситуацията сближаване с Израел. Друго важно обстоятелство е и разривът в отношенията на Турция със Запада“, коментира Георги Димов. Той каза още, че напрежението в Турция крие опасности за целия регион, включително и за България.

Припомняме, че при взривове на летище Ататюрк загинаха над 30 души, а над 100 бяха ранени. По първоначални данни отговорност за атаката е поела "Ислямска държава".

******************************

Албанският министър-председател Еди Рама е кацнал на летището в Истанбул по време на атентата, съобщава The Telegraph, цитиран от "Труд". Рама е пристигал в Турция за официална визита. Той и придружаващите го лица са откарани на сигурно място в официална резиденция. Делегацията се е отправила към турската столица по-късно.

Припомняме, че при взривовете по последни данни са загинали 36 души, а над 100 са ранените.

http://www.blitz.bg




 


Сходни връзки

АТЕНТАТЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В ИСТАНБУЛ /ОБЗОР/ + ВИДЕО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди