изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:35 EEST
Чудо: Наши лекари превърнаха куп кървава каша в ръка на полицейски шеф от Добрич    
НовиниНачалникът на сектор „Престъпления против собствеността” в Добрич ще прави курбан


Истинско медицинско чудо извършил екипът на Спешния център на УМБАЛ „Свети Георги” с ръката на добричлията Иван Иванов, която бе буквално размазана и откъсната от пътна мантинела. Марица.бг припомня, че началникът от Криминална полиция и сектор „Престъпления против собствеността” в Добрич пострада със съпругата си на 156 километър от АМ „Тракия” преди няколко дни. Тежък тир се килна и изхвърли колата им в отстрещното платно, след като спука гума.
Тогава ръката на г-н Иванов е била буквално размазана от пътната мантинела. „Вижте какво ни докараха тук!”, каза д-р Румен Бацелов и показа на смартфона си снимки с ръката на добричлията.
На тях се вижда купчина кървава маса и стърчащи, натрошени кости. Подобна операция по спасяване на откъснат крайник се прави веднъж в годината. Предишният такъв случай и бил преди няколко месеца, когато косачка е откъснала ръката на младо момиче.
Екипът за спешната операция по спасяването на ампутирания крайник започнал работа за по-малко от 2 часа след трагедията. В екипа участвали 3-ма ортопеди, 2-ма съдови хирурзи и няколко анестезиолози.
„Толкова бързо не действат дори в Съединените щати. Първо възстановихме кръвоснабдяването, за да не се получи некроза. След това започнахме да чистим кървавата каша от боклуци. Имаше треви, пясък, стъкла и какво ли не. След това започна същинската операция по пришиването на крайника”, обясни колегата му д-р Николай Харалампиев.
Той допълни, че при този удар в мантинелата ампутацията на ръката е много по-ужасна от прерязване с гилотина. „Тук костта бе натрошена на малки части при срязване с нож има само две отделни парчета”, обясни той.
Иван Иванов сега е в отлична форма. Току-що му е сменена превръзката на зашитата ръка. „Смяната на превръзките при такива сложни операции е много трудна, затова на пациента слагаме пълна упойка”, добави третият участник в екипа д-р Георги Тиков.
Иванов е бил в съзнание, когато са го докарали в болницата. Осъзнавал е ясно в какво безнадеждно положение е крайникът му. „Видях как гумата на тира се спука и как той буквално ни захлупи. Слава Богу, че попаднах на такива лекари – те направиха чудо. Вярващ човек съм и непременно ще направя курбан, когато се възстановя”, каза полицаят от Добрич.
„Надеждите за пришитата ръка са добри. Вече втори ден тя е топла и пациентът може спокойно да движи пръстите си. Това значи, че не е отхвърлена от организма”, каза д-р Бацелов.
В ръката на пострадалия мъж има множество титаниеви импланти. Те държат цялостта на натрошените му кости.
Медиците от УМБАЛ са категорични, че е изключено подобен случай да бъде решен успешно от частна клиника.
„Ние събрахме екип 8-9 специалисти. В отделението имаме общо 19 медици, които са за спешни случаи. Частна клиника не може да сформира такъв екип”, обясни д-р Харалампиев. И допълни с любимото си мото: „Има ли мисъл, има ли чувство – животът става изкуство!” /Марица.бг
 


Сходни връзки

Чудо: Наши лекари превърнаха куп кървава каша в ръка на полицейски шеф от Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди