изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:30 EEST
В МУЗИКАЛНИЯ КОЛЕЖ В ТВЪРДИЦА БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ УЧАТ НАШ ФОЛКЛОР    
Култура Музикалният колеж в Твърдица е филиал към Кишиневския музикален колеж в Молдова. Това е единственото заведение, извън България, където на професионално ниво се изучава фолклор, сподели пред журналисти Алла Кара – директор на колежа.




В колежа получават специалност по музикални инструменти – кавал, гъдулка, гайда. „Изучаваме само български фолклор и танци. Учениците ни са толкова, колкото бройки ни се отпускат от държавата. Общият брой е над 30 души”, каза още Кара.
Тя посочи, че в Твърдица са най-запазени всички обичаи и традиции. „Не на празно място беше създаден музикалният колеж, защото при нас е в Дома на културата. Навсякъде има самодейци, които продължават традициите на нашите прадеди. За нас е едно продължение на тяхното дело. Никога не се забравя”, споделя тя. И добавя, че в Твърдица абсолютно всички празници – Бабинден, Гергьовден, Деня на славянската писменост, Нова година се празнуват традиционно. Нашите дечица са едни от тези, които разпространяват и популяризират в селата после българската култура, каза още Алла Кара.
Децата кандидатстват в колежа след 9 клас. Те са на 15 години, а срокът на обучението е 4 години. Завършилите често започват работа в професионалния колектив „Родолюбие“ , където стават професионалисти и си работят. Много от студентите продължават обучението си в България. В колежа има преподаватели, които са завърши учебното заведение в Твърдица,след това - академията в Пловдив, сега са се върнали в Молдова, където са преподаватели в колежа.
Най-любимите танци са тракийските, тъй като бесарабските българи от района са преселници от българската Твърдица. В колежа най-първо се изучават хора от Тракия, а след това и всички други – шопските много добре се възприемат от публиката, макенодските. „Изучаваме абсолютно всички области. Запознаваме децата какви хора се танцуват във всички фолклорни области, каза още Кара. НДТ


 


Сходни връзки

В МУЗИКАЛНИЯ КОЛЕЖ В ТВЪРДИЦА БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ УЧАТ НАШ ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди