изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:58 EEST
ПЕТА СРЕЩА "ПОПИТАЙ КМЕТА" СЕ ПРОВЕДЕ В ГЕН. ТОШЕВО    
ОбществоПета поредна среща „Попитай кмета” се състоя в Генерал Тошево. В рамките на ежемесечната инициатива кметът и неговият екип представиха основните задачи, които са изпълнени през юни, както и тези, които предстои да стартират през юли. Присъстващите на срещата бяха запознати с отговорите на поставените по електронен път въпроси.

По постъпилите сигнали и предложения кметът Валентин Димитров посочи, че вече е почистена боровата гора над ЖП прелеза, окосени са пешеходните пътеки по протежение на линията. Почистени от отпадъци са площите с интензивен човекопоток. Продължава косенето и почистването на целия град. Във връзка с най-болезнения за всички тошевци въпрос – този, касаещ водоснабдяването и честите аварии, градоначалникът обясни, че е в течение със всичко случващо се на територията на града и селата, но ресурсите на ВиК оператора не са достатъчни за бързи действия. Още повече, че състоянието на ВиК инфраструктурата изисква глобално решение, а не извършването на частични ремонти. Отчете като добра новина зонирането на райони на водопреносната мрежа в града. За сведение на жителите той поясни, че Общината е превела 65 хил. лв. на ВиК – 40 хил. лв. за алтернативен водопровод за Люляково и Писарово и 25 хил. лв. за тръби в селата Средина и Великово. По този начин се очаква минимизиране на честите аварии в тези села, а от там и намаляване загубите на вода.
Валентин Димитров представи по-важните дейности, по които продължава да се работи или са завършени през предходния месец. Сред тях са усилената работа по саниране на блока по ул. „Станьо Милев”, който се реновира по Националната програма за енергийна ефективност; косенето на тревни площи, дерета, както и пространствата около детските площадки в града, дейностите се извършват с хора, наети по програмите за субсидирана заетост. Доставени са 15 пейки, които ще бъдат монтирани край местата за отдих в града. Проведен е вторият конкурс за отдаване на земи от Общински поземлен фонд, на който бяха отдадени над 2600 дка. На следващият се очаква да бъдат отдадени още 1600 дка. Стартира лятна академия „Патиланци”, където децата осмислят свободното си време през ваканцията. Над 100 са тази година записалите се, а интересът продължава да расте.    В Министерство на труда и социалната политика е подписан договор за социален проект за почти половин милион лева, по който ще бъдат предоставяни услуги на хора в риск от общината. Успешно са преминали съборите – край язовир Дрян, фестивал на шлагерната и стара градска песен в Крапец, годишнините на няколко читалища в общината, седмият шахматен турнир „За купите на генерал Стефан Тошев”. Сред акцентите в работата на Общинска администрация за юли кметът посочи завършване строително-монтажните работи по блока, който се санира; стартиране рехабилитацията на пътната отсечка Преселенци – Сърнено, за която с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 3, 5 млн. лв.; извършване на плануваните ремонти по общинския сграден фонд в селата – пенсионерски клубове, кметства, читалища; активна подготовка за добруджански фолклорен събор „Богородица” – най-голямото събитие в Културния календар на Общината;    асфалтиране на пътища и улици, част от общинската пътна мрежа. Предстои да бъде обявено класирането на проектните предложения по програма Интеррег Румъния – България 2014 – 2020. Поради зачестилите аварии и през юли месец ще продължи работата в сътрудничество с В и К, така че гражданите да бъдат своевременно уведомявани за аварии или продължителни периоди без вода.
Няколко бяха поставените въпроси на срещата. Те касаеха състоянието на улиците „Черно море” и „Райко Даскалов”, както и липсата на мръсен канал по тях. Отправен бе въпрос за поставяне на табела за възпоменания в района по посока с. Кардам,. Друго питане засегна програмите за временна заетост и създаването на работни места. На първото питане, относно състоянието на улиците кметът увери гражданите, че до края на месец август ще стартира ремонт на посочените от тях отсечки. По отношение на мръсния канал градоначалникът за пореден път отбеляза, че това касае дейности от т. нар. „Воден цикъл” и евентуално решение по тях може да се очаква най-рано след 2019 година. Въпросът с поставянето на табела за възпоменания ще бъде решен още идният месец, а колкото до програмите за временна заетост Валентин Димитров информира присъстващите, че в тази посока сe водят постоянни срещи и разговори с Агенция по заетостта, но поради временно забавяне дейността по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, старт на нови мерки за заетост се очаква след месец септември. НДТ
 


Сходни връзки

ПЕТА СРЕЩА "ПОПИТАЙ КМЕТА" СЕ ПРОВЕДЕ В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди