изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:28 EEST
„АЗ СЪМ РОДИТЕЛ, НЕ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ” ЗАЯВИХА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ /СНИМКИ/    
Новини На протест край пътя на изхода за Варна те настояха да спре геноцидът над децата с увреждания. „Аз съм родител, не личен асистент”, заявиха на протест родители на деца с увреждания, които се събраха край пътя на изхода за Варна, за да изкажат недоволството си от социалната политика. Те издигнаха също и плакати „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата” и скандираха „Спрете геноцида!” Получиха подкрепа и от други родители от Добрич.


Оказа се, че Общината не е позволила на протестиращите майка да затворят пътя Добрич-Варна, затова протестът им бе край пътя
„Ние сме родители, ние сме с професия „родител”, 24 часа отглеждаме децата си”, каза инициаторът на протеста Стела Илиева – майка на дете с церебрална парализа и епилепсия.

„Искаме постоянни доходи, които да са прикрепени към децата ни с увреждания, за да можем, ако решим да работим, да имаме с какво да плащаме някой да ни гледа детето. Ако пък нямаме възможност да работим, тъй като децата ни са с тежко увреждане, да получаваме адекватни средства. Не всяка година или всеки месец да сме наредени по опашки, по институции, да кандидатстваме за лични асистенти, да треперим дали ще бъдем одобрени или не”, каза Илиева. И подчерта, че исканията им са за постоянни средства за децата и хората с увреждания, които да не са трохи. „Не можем да бъдем лични асистенти на децата си по 2-3 или 4 часа или два часа да гледаме своето дете, а след това друго. През другите два часа кой ще гледа моето дете, пита Илиева.

Тя допълни, че майките от Добрич подкрепят протеста, който е  национален и вече се проведе в три града в страната.
Камелия Тодорова - самотна майка на дете с увреждания посочи, че като личен асистент тя получава 178 лева, като й се плаща да го гледа само по пет часа на ден. През другото време то трябва да е само. Само че детето не може да се справи само, то е невербално и се налага майката да е с него и на училище. „Самотна майка съм. Изцяло съм отдадена на него”. Тези пари не стигат за нищо, тъй като плащаме и за частен логопед, за други терапии. „Не знаем как живеем. Не искаме да има програма „Личен асистент”, а да има професия „родител”, така, както приемните родители, сподели Тодорова.
„На практика, аз не мога да работя нищо друго, освен да бъда майка”, сподели Мирослава Димитрова – майка на близнаци, единият от които е с увреждания. „Той има нужда от грижа 24 часа в денонощието. Не може да се движи сам, нищо не може да направи самичък. По новата програма се предвиждат 2 или 3 часа на ден лична грижа за него като личен асистент. Евентуално това ще бъда аз. Заплащането ще е 100-150 лева, не повече. С тези пари аз не мога да му осигуря нито рехабилитация, нито логопед, нито психолог. Затова не искаме програми за лични асистенти, за които да се молим всяка година. Искаме единствено професия „майка на дете с увреждания”. Искаме да имаме постоянен доход на месец, който да е постоянен и да покрива нашите нужди. Защото нуждите на нашите деца са големи. Те имат нужда от памперси, от специални храни, от рехабилитация, от психолог, от логопед. Всичко това се заплаща, защото държавата не ни го осигурява безплатно”, каза Мирослава.

Синът на Емилия Колева е с увреждания и вече е на 24 години. Проблемът е, че след навършване на 18-годишна възраст се спират социалните добавки за деца с увреждания, сподели майката. Затова сега двамата се издържат от това, което през годините семейството е спестявало. Преди време обаче бащата е починал и Емилия не може да си представи как ще оцеляват след като спестяванията свършат.
„Нашите деца са над 18 години, но техните нужди не са по-малки отколкото на децата до тази възраст. А, когато навършат 18 г. държавата ги отписва от всякакви права. Нека всяко дете, което се роди с проблем, има 100 процента увреждания и е нелечимо, да запазва правата си и след 18 години, за да може да оцелее”, предлага майката. „Да им се даде шанс за оцеляване. Малцина оцеляват след 18 години,  но трябва да има закон, който да им гарантира, че ще бъдат поне елементарно осигурени, да получават поне минимална заплата”, сподели Колева. И заяви: „Ние сме родители. Имаме силата да си гледаме децата, а не да ги „хвърлим” на държавата, която ли плащала много повече, за да се грижи за тях. Има майки, които изоставят децата си с увреждания, но, мен и жива да ме заровят, детето си няма да оставя”, категорична е Емилия. НДТ
 


Сходни връзки

„АЗ СЪМ РОДИТЕЛ, НЕ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ” ЗАЯВИХА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди