изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:51 EET
В „ДВОРЕЦА” БЕ ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „ВОЙНАТА НА КРАЛЯ”, ИЗВЪН РУМЪНИЯ    
НовиниЗа мен е изключително удоволствие да съм за пръв път тук - в „Двореца” в Балчик, сподели принцеса Мария Румънска


Принцеса Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария, създала Двореца в Балчик, гостува за първи път у нас. Поводът бе представянето на филма „Войната на Краля”, посветен на нейния баща и внук на кралица Мария и крал на Румъния - Михай I.
Документалният филм е дело на холивудския режисьор и продуцент  Тревър Потс, а изпълнителен продуцент е Джон Флореску. Сюжетът на филма е базиран на обширно интервю с Михай I, взето на английски език. 
 Форумът се посвещава на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия и обявяване на княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген през 1866 г. за владетел на Обединените княжества.
Акцент в инициативата на Румънски културен институт бе историческата роля на  Балчик като културен мост между България и Румъния.
„Няма по-подходящо място, където да отпразнуваме това събитие, защото този прекрасен замък, който е бил направен е бил направен от румънската династия, от една много голяма личност на Румъния  кралица Мария, която всички са обичали – и българският, и румънският народ. Тези, които все още са живи разказват каква личност е била голямата кралица Мария”, сподели при откриването Иво Георгиев от дружението на румънците в България "AVE". „Нашето желание е с приятелство в сърцето между двете държави – България и Румъния, нашите приятелски отношения да бъдат истински и да бъдат в едно „Тихо гнездо”.
Директорът на ДКИ „КЦ „Двореца” Жени Михайлова сподели радостта си, че културният център в Балчик е избран за представянето на филма. „Особено ни е приятно, че принцеса Мария, която е за първи път в България, може да се докосне до сътвореното от неин прародител - двореца „Тихото гнездо”, което наистина е гнездо на спокойствие, толерантност, културни събития и място, където се развива интелектуален и високо духовен живот. ДКИ „КЦ „ Двореца” е средище за международен културен обмен, средище не само за култура и място за споделени преживявания, но и магнетично място за туристи от цял свят, които искат да се докоснат до българската култура, бит, етнос, многообразие на религии, древност и произход. Още със създаването на културния център е заложено едно простичко послание – за толерантност между хората, обмен между културите, познаване на традициите на различните от нас”, каза Жени Михайлова.
По думите на Виктор Дедю – културен аташе на румънското посолство в България, присъствието на принцеса Мария, правнучка на кралица Мария, придава особено значение на това събитие. „Дворецът в Балчик и целият комплекс са били място, където кралица Мария е предпочитала да бъде. Всички тези красиви сгради са част от желанията, които тя е въплътила в това място. Днес това място е белег за културно сътрудничество и приятелство между България и Румъния”, каза той. „Дворецът и Ботаническата гадина в съседство са и важен туристически център и особено десетките хиляди румънци, които посещават това място”, допълни културният аташе. Той информира, че връзките между България и Румъния са отдавнашни. Те започват от 12-13 век, когато Асеневци образуват българо-румънската държава. Тези връзки се затягат още повече при участието на румънската армия и на Карол Първи Румънски във войната за Освобождението на България. „Днес връзките между България и Румъния са приятелски на всички нива. Днес двете страни работят заедно като членове на НАТО и Европейския съюз”, каза Виктор Дедю. И добави, че само миналата година стокообменът е бил 3,5 млрд евро и се очаква тази година да достигне до 4 млрд евро. Повече от милион румънски туристи посещават България годишно.
„Филмът представя смелостта на един млад крал – Михай, стъпките, които той предприема при своите контакти с президента Труман, Йозеф Сталин и Хитлер”, сподели Джон Флореску.  В Европа филмът, преди да участва във фестивалите за документално кино, е имал премиерно излъчване в Румъния с над 2 милиона гледания. Единствената премиера в Европа, след Румъния, е в България. 
„Изключителна чест е да съм тук на това представяне във връзка с годишнината от честването на династията. За мен е изключително удоволствие да съм за пръв път тук в „Двореца” в Балчик, който в миналото е бил част от владенията на кралското семейство”, сподели принцеса Мария Румънска. Тя добави, че филмът представя онова, от което нейният баща е бил неделима част - от една нация и една страна. „През целия си живот аз съм имала неделима връзка със съдбата на владетеля, която продължава и с днешна дата”, сподели принцесата. И разказа за нещата, в които нейният баща я е посвещавал - честност, откровеност, гордост, отговорност. „Това е филм за една историческа реалност, сурова, каквато е била”, каза още Мария Румънска. НДТ


 


Сходни връзки

В „ДВОРЕЦА” БЕ ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „ВОЙНАТА НА КРАЛЯ”, ИЗВЪН РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди