изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:22 EEST
Мария Захарова обвини полския военен министър в русофобия и ненавист    
По света Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на министъра на отбраната на Полша Антоний Мацеревич относно Волинското клане от Втората световна война, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".Както БЛИЦ писа  Мацеревич, който е известен с антируските си изказвания, заяви, че Русия е „дала тласък“ на геноцида над поляците, „използвайки“ украинските националисти.


На своята страница в социалната мрежа Захарова моли Варшава да уточни „дали министъра е изказал официалната позиция на Полша или своята лична и има ли исторически събития или природни явления, за които да не е виновна Русия“.

„Не съществуват ли опасения, че поощрявайки мълчаливо подобни шовинистични изказвания, полското ръководство преминава от битова русофобия до подбуждане на национална ненавист“, пише говорителят на Министерството на външните работи на Русия.

Председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев пък обвини Мацаревич в „предателство към паметта на своите предци“, тъй като според него думите на министъра идват в угода на политическата конюнктура.

Волинското клане (известно и като Волинската трагедия, б.р.) е масово избиване на поляци в региона Волиния от страна на Украинска въстаническа армия (ОУН) през 1943 г., по време на Втората световна война. Жертви на тези събития стават най-малко 100 хил. поляци.
Волинското клане е признато за геноцид от резолюция на полския парламент.

ДОСИЕ БЛИЦ:

 Волинското клане или от етническото изтребване на местни поляци е извършено от украинските националисти, които днес са на особена почит в Украйна. Това е геноцид, който обаче остава малко известен в Европа и света. 

Чистката се извършва в окупирания от хитлеристите окръг Волин-Подолие, който е бил част от Полша до завладяването й от хитлеристка Германия през септември 1939 г. През март-юли 1943 отряди на Украинската въстаническа армия (УПА) прочистват окръга от полското население.

УПА е обкръжавала полските села и махали, след което избивала всички - старци, жени, деца, дори току-що родени бебета. Жертвите са били разстрелвани или насичани с брадви. След това труповете били заравяни някъде из полетата, имуществото им било разграбвано, а домовете - подпалвани. На мястото на полските села останали изгорели развалини. Върхът на безумието е на 11 юли 1943 г., когато украинските националисти атакуват едновременно 150 полски села или махали и избиват жестоко населението им.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мария Захарова обвини полския военен министър в русофобия и ненавист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди