изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:35 EEST
ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ЗАНИМАНИЯТА В "НАШЕ ЛЯТО"    
ОбразованиеГолям интерес към народните танци отчитат организаторите на ваканционна програма "Наше лято" в Тервел, които се водят от ръководителя на ДФТА "Калинка Вълчева" Нели Денева. В първото занятие са включиха 65 деца, които бяха разделени на две възрастови групи. Малките танцьори от групата на възраст от 5 до 8 години започнаха разучаването на Добруджанско право хоро, а тези на възраст от 9 до 15 -Тракийско право хоро. След това всички заедно с помощта на танцьори от ансамбъла разучаваха Добруджански ръченик и Дунавско хоро. В заниманията по български танци се включи и група деца от ЦДГ „1 юни“ под ръководството на Стоянка Денева и Цветелина Стоянова.

В сградата на ОДК "Малкият принц" се проведе и първото занятие на Клуба по шахмат с ръководител Красимир Прокопов. Участие в него взеха 15 младежи на възраст 8 до 14 години. Бяха им разяснени основните правила в шаха, а някои от по-големите, които вече са на ти с играта, проведоха символични турнири.

Градският парк пък стана място за велосъстезание, в което участваха 24 деца на различна възраст. Надпреварата се проведе съвместно с РУ на МВР в Тервел и Детско полицейско управление към СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Георги Чолаков – инспектор в Детска педагогическа стая. Състезанието не беше за скорост, а за майсторско управление на велосипед. Проведоха се и първите тренировки по тенис на маса в градския парк под ръководството на Евгени Здравков и Радка Жечкова.
Едно от най-атрактивните занятия, започнало миналото лято  -  Кулинарна ваканция, продължава, но този път в барчето на Община Тервел под ръководството на Мирослава Пенева. Предизвикателство за участниците в първото занятие беше подготовка и аранжиране на най-оригинални сандвичи. Състоя се и едно традиционно занятие за „Наше лято“  - посещение на библиотеката в НЧ „Димитър Дончев- Доктора“. На най-малките - от 5 до 9 години, бяха прочетени приказки, а на останалите бе поставена задача да търсят книги по азбучен ред. Библиотекарят Елена Енчева и по- големите ученици прочетоха на децата приказките „Грозното Патенце“, „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“ и др. Проведе се и първата сбирка на Куклената забава под ръководството на Маргарита Йорданова. На нея се подбраха деца актьори за определени детски етюди, които ще бъдат представени през август.
 Първото занятие на новата форма в тазгодишното издание на програмата – Школата по икебана, също събра много почитатели на източното изкуство. Децата с интерес изслушаха Добринка Цонева, която им разказа за умението  за подреждане на цветя. Бяха им предоставени материали (изкуствени цветя, кошнички и др.), с които малките творци оформиха своите първи икебани.
Група от 80 души в състав участниците в „Наше лято“ и Клуба по автентичен фолклор, както и любознателни възрастни посетиха разкопките на крепостта „Палмате“ в село Оногур. Проф. Казимир Попконстантинов разказа на всички за работата по разкопките и откритията до този момент. НДТ


 


Сходни връзки

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ЗАНИМАНИЯТА В "НАШЕ ЛЯТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди