изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:32 EEST
Отиде си Киряк Цонев, първият съвременен арабист    
Общество Тази сутрин почина Киряк Цонев /почетен гражданин на Каварна, роден на 3.06.1938 г. в с. Нейково, община Каварна/ – първият арабист в съвременната българска дипломация. През годините той преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел „Арабски страни“, съобщава bTV.

Тази сутрин почина Киряк Цонев – първият арабист в съвременната българска дипломация. През годините той преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел „Арабски страни“.

Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир, бил е посланик в Алжир и Мавритания и първи български консул в Обединените арабски емирства, посетил е всички арабски държави.

Преводач на Тодор Живков по време на срещите му с Муамар Кадафи и Саддам Хюсейн.

Един от хората, които предупреждаваха, че войната в Ирак и военната интервенция в Либия ще имат катастрофални последствия за Европа. Киряк Цонев беше сред най-големите арабисти в региона. Преподавателската му дейност включваше предметите „Българо-арабски отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и „Външна политика на арабските страни“, както и „Практически арабски“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград.
Преподавал е също във Варненския свободен университет и Бургаския свободен университет.

Автор е на редица художествени и научноизследователски книги, сред които „Външна политика на арабските държави“ и „Имената на българските ханове проговарят“.

Преводач на „Приказки от 1001 нощ“, която определяше като труда на живота си. „Арабският свят е океан – никой не може да го изпие. „1001 нощ“ е най-лесният и приятен начин да плуваме в него“, казваше той.
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Отиде си Киряк Цонев, първият съвременен арабист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди