изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:54 EEST
ДО 31 ЮЛИ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ТРЯБВА ДА ДЕКЛАРИРАТ КАК ГИ СТОПАНИСВАТ    
НовиниДо 31 юли собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично или планират отдаването им под аренда. Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване, алармира БНР.


Т.нар. „бели петна“  при земеделските земи – площите, чиито собственик не се знае или не се е заявил, през последните една-две години възлизат на около един милион декара -  това обяви Лилия Стоянова от Министерството на земеделието.
Всяка година със собствениците на землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя.
Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът. Това ползване е възмездно. Ползвателят, в чиито масиви попадат „белите петна“ дължи заплащане, обясни Стоянова.
Собственикът получава парите си от областната дирекция по земеделие на сметка по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години.
Това разкрива и един друг феномен - т.нар. липсващи собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът и предупреди и за риска от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31-ви юли.
Тогава имотът отново влиза в информационния масив като „бяло петно“ – т.е. човекът с договора, който си плаща за ползването на този имот, не може да се възползва от това и да го обработва през текущата стопанска година, уточни Лилия Стоянова.
Общинските служби „Земеделие“ изготвят предварителни регистри, които се обявяват до пети август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15 август могат да се правят корекции в регистъра.
Стоянова призова собствениците до 31 юли или да подадат декларация за лично обработване на земята или да сключат договорите си с ползвателите, за да се предотвратят бъдещи грешки и недоразумения.
 


Сходни връзки

ДО 31 ЮЛИ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ТРЯБВА ДА ДЕКЛАРИРАТ КАК ГИ СТОПАНИСВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди