изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:36 EEST
С ДЕФИЛЕ СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ"    
НовиниОт 25 до 27 юли в Добрич ще се проведе ХV международен младежки фолклорен фестивал „Фолклор без граници“. Изданието се организира съвместно с НС ЦИОФФ – България и се провежда под патронажа на кмета Йордан Йорданов.

Участниците тази година са от България, Колумбия, Чили и Белгия. Всяка вечер от 18,30 часа ще има дефиле на участниците от подлеза на градския парк до площад „Свобода”, а от 19 часа са концертите От България ще участва Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Младите танцьори продължават традицията да съхраняват и популяризират българския фолклор. Те представят танци, характерни за добруджанската фолклорна област. Участвали са в много международни фестивали, конкурси и надигравания у нас и в чужбина. С богатия си репертоар и младежки дух, танцовият състав е част от визитката на град Добрич. Колумбия ще бъде представена от фондация „Колумбия фолклор“. Ансамбълът е от град Сантяго де Кали - главен административен център на департамент Вале дел Каука и третият по големина град след столицата Богота и град Меделин. Ръководител на състава е Леонардо Пастрана. Професионалните артисти са с богат международен опит. Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие и използват характерни за коренното население инструменти. Ансамбъл „Banda renacer“ от Чили е създаден през 2000 г. специално за празника на село Ла Тирана, разположено на 80 км от Икике, административен център на регион Тарапака. Всяка година на 16 юли на това място се провежда големият църковен празник на Света Кармен. Ръководител на състава е Уолтър Гутиерес Тапиа. Ансамбълът се радва на голяма популярност по цял свят и е участвал в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др. Белгия ще е представена от танцов състав „Vredon“. Той е създаден през 1980 г. в град Алст. Той съчетава традицията със съвремието. Неговите танцьори изпълняват специфични танци с флагове под съпровод на барабани, които представят акробатичните и хореографски умения на изпълнителите. През 2013 г. със своето шоу „RED“ стават първа танцова група на провинция Източна Фландрия. Многобройните им участия по света са в паради, шествия, фестивали. Изнасят и самостоятелни представления. Репертоарът им включва и джаз балет, съвременни танци и комбинации от различни стилове. В рамките на съпътстващата програма на фестивала от 25 до 27 юли на площад „Свобода“ ще се проведе изложение на традиционни български занаяти на Сдружение „Общество за фолклор“. На 26 юли от 10.00 до 12.00 ч. е организирано арт ателие в Художествената галерия, а на 27 юли от 10.00 до 12.00 ч. на сцената на площад „Свобода“ ще има танцова работилница.
 


Сходни връзки

С ДЕФИЛЕ СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди