изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:54 EEST
ЗАКРИВАТ СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ „ДОРА ГАБЕ“    
НовиниС 32 гласа „за“, 1 „против“ и трима „въздържал се“ Общинският съвет вчера даде съгласие СОУ "Дора Габе" да се слее със СОУ „Любен Каравелов“.

Заместник-кметът д-р Емилия Баева посочи, че има тенденция броят на учениците в общинските училища в Добрич през последните години ежегодно да намалява. Анализът за последните 18 години показва намаляване броя на учениците с 47,2 процента. Създаденият през последните 10-15 години дисбаланс води след себе си редица неблагоприятни последици, по-важните от които са невъзможност на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата издръжка на базата на единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, както и обучение в т.н. „маломерни паралелки“. През последните години броят на учениците в СОУ „Дора Габе” постоянно намалява, като за последните 15 години намалението е 498 ученици. Капацитетът на учебната база на СОУ „Л Каравелов“ позволява да бъдат приети учениците от СОУ “Д. Габе“, посочва д-р Баева. Преобразуването на училището няма да доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес. На въпрос, защо чак сега се закрива училището и защо се пропуска възможността да се получат 225 хил. лева по Програмата за оптимизация на училищната мрежа, д-р Баева обясни, че едва на 4 юли директорът на училище „Дора Габе” е внесъл искане за дофинансиране. Не се знае наесен дали в това училище ще има поне 100 ученици, допълни Баева. Кметът Йордан Йорданов уточни, че 65 хиляди лева е трябвало да се дадат на училището само за първите четири месеца от новата учебна година. Решението е тежко, но фактите изискват да се съобразим, изтъкна той. Аргумента, че "на есен ще имаме две паралелки по-малко първолаци", изтъкна и председателят на ПК ”Наука и образование” Камелия Койчева. Днес на среща в община Добрич се събират директори на училища и ще бъде поставен въпроса за намиране на работни места за 26 учители от СОУ "Дора Габе", съобщи д-р Баева. Предвижда се след решението на Общинският съвет да се отправи предложение до министъра на образованието и науката СОУ „Дора Габе“ и СОУ „Любен Каравелов“ да бъдат преобразувани чрез сливане в СОУ „Любен Каравелов“, считано от 1 септември 2016 година. Имотите и вещите на СОУ „Дора Габе“ - Добрич, освободени в резултат на преобразуване на учебното заведение, да се използват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности.
 


Сходни връзки

ЗАКРИВАТ СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ „ДОРА ГАБЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди