изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:31 EET
"ИСКАМЕ ВОДА"    
НовиниС такива скандирания жителите на четири села от община Добричка посрещнаха управителя на ВиК инж. Петър Калчев. Той обеща, че проблемът им ще бъде решен в в 14-дневен срок, който вече тече

В четвъртък сутринта хора от Паскалево, Царевец, Росеново и Божурово, както и кметовете на селата рано-рано дойдоха в Добрич, за да чакат управителя на ВиК Добрич инж. Петър Калчев и лично да го питат кога ще имат вода в домовете си. Гневни на проблема, който по думите им, не е от ден и два и не е само това лято хората искаха да знаят докога ще трае този тормоз.
„Вече трети месец съм без вода и не съм пускала нито бойлер, нито пералня. Не мога да се измия и изпера и съм мръсно, просто добруджанско говедо, защото си мълча. Затова днес съм тук. Срам ме беше онзи ден да отида на лекар, да ми направят кардиограма, защото не мога да се изпера и изкъпя. Нямам вода“ – през сълзи сподели Веселка Димитрова от Паскалево. Жената разказа, че със съпруга си, също пенсионер, са се обърнали на сомнамбули, за да могат да си напълнят поне малко вода. „Снощи, например, пуснаха водата от 2 до 4 часа през нощта. Ние плащаме, а вода нямаме. Щом имат пари за заплати, да намерят за ремонтите, които трябва да направят и да ни пуснат водата“ – каза Димитрова. Нейн съселянин Пеньо Тодоров сподели, че той лично всеки път, като пуснат вода, трябва да чисти цетките на чешмите в дома си, защото се задръстват с кал. Пенка Миглева от Царевец възмутено разказа, че вече четвърто лято тя е без вода и добави, че предната вечер живителната течност е текла в дома й само за пет минути. Кметът на Царевец Маргарита Стоянова сподели, че селото е без капка вода от 17 юли до момента. „В селото няма нито грам вода. Царевец няма селска чешма и хората ходеха да си пълнят туби в село Стефан Караджа, но кметът там е забранил, защото имали капково напояване. От няколко дни хората ходят да си пълнят вода в Победа. Затворихме детската градина, в която имаме 26 деца, защото няма вода и има опасност от зараза. Работещите в градината са в неплатен отпуск. Селото ни има 468 жители. От ВиК не ни осигуряват водоноска и ние се опитваме както можем да се справяме и да помагаме на самотните възрастни хора“ – разказа Стоянова. Не по-добро е положението в Росеново, каза кметът Иванка Костова. Кметът на Паскалево Живко Желев разказа, че до спирането на помпата в Росеново паскалевци проблеми не са имали, но с решение на инж. Калчев помпената станция била спряна и дори вече разграбена, а една трета от селото - на сух режим.
Без да знаят за протеста, но пък разбирайки на място с водните си неволи към хората от селата се присъединиха и живеещи в квартал „Петър Сарийски“ в Добрич и също се присъединиха към протестиращите. Пред медиите Софка Попова от бл. 1 в кв. "П. Сарийски" разказа, че внася жалба от името на своите съграждани, подписана от 29 жители в блока. "От ноември сме без вода. Сложиха някакъв кран и разбрахме, че с негова помощ водата отива към кв. "Хр. Ботев", а ние сме без вода, сподели Попова. "За да имаме вода поне за тоалетна сме принудени да пълним туби в комшиите си, но те вече отказват, защото водата е скъпа, добави още жената.
Протестиращите посрещнаха инж. Петър Калчев със старо ръждясало корито и галон с вода от селска чешма, като му предложиха да пробва да се изкъпе, така както те го правят всяка вечер, прибирайки се от полето, където кипи жътва. В шеговит тон дори заявиха, че това е нов модел бойлер - 21 век, със 100 % икономия на ток и 80 % - икономия на вода.
С викове „Искаме вода“, „Оставка“ и покани: „Вземи си минерална вода и ела в Царевец да ти направя кафе“, „Плащам въздух по 10-15 кубика, а вода нямам“, „Ела да те окъпя“ гневните добруджанци посрещнаха управителя на дружеството инж. Петър Калчев и искаха да знаят кога ще имат вода. Кметът на Паскалево Живко Желев от името на всички протестиращи му връчи въпросите и исканията – кога ще бъде решен проблемът, защо е спрян сондажът в Росеново и цялото трасе страда и не на последно място – да се гарантира нормално водоподаване до всички точки в селата.
Инж. Калчев обясни, че се работи по проблема, като подчерта, че вече е направена първа стъпка за решаването му. „На помпена станция „Оброчище“, която захранва трасето, сме поставили нова по-мощна помпа, но трябва да намерим къде се отклонява водата. Има стар водопровод, който някой източва точно в петък, събота и неделя“ – каза Калчев. Тук му опонира Слави Тодоров – пенсионер от Паскалево, който каза, че преди е работил като багерист във ВиК и познава трасето. Калчев веднага го покани да помогне, за да бъде намерен водопроводът, който държи селата на сухо. На протестиращите водният шеф обясни още, че системата е стара и общината не е инвестирала в нови водопроводи и други съоръжения и не е кандидатствала с проекти. Спирането на помпена станция в Росеново, инж. Калчев обясни с факта, че там са изгорели 6 помпи. „Дал съм срок от 14 дни, който вече тече за решаване на проблема. Ако не се оправят нещата, аз лично ще възстановя нормалното водоподаване по трасето, по което проблеми имат 15 села и ще уволня началника на района и главния инженер“ – обеща пред протестиращите Калчев. На жителите на кв. "П. Сарийски" управителят на дружеството заяви, че при тях проблема ще бъде решен с монтирането на хидрофор.
Да подкрепи жителите на селата в исканията им дойде и кметът на община Добричка Тошко Петков. Той категорично изрази несъгласие с обвиненията, че общината не е инвестирала досега. „В предния програмен период нямахме право да кандидатстваме за водопроводи по ОПРСР. В този период има право ВиК, което е оператор и се надявам да го направи. В годините назад ние много пъти сме помагали като община и сме работили съвместно с ВиК, за което сме благодарни, но проблемът трябва да се реши кардинално“ – каза Петков. Той сподели още, че досега на заседания на Асоциацията по ВиК не е гледан бизнеспланът и инвестиционния план на оператора по общини и изрази надежда дружеството на последващо заседание да представи конкретни предложения, които да се обсъдят. НДТ
 


Сходни връзки

"ИСКАМЕ ВОДА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди