изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:09 EEST
Намаляват учениците в Добрич    
НовиниАнализът показва, че с 47,2 на сто е намалял броят на учениците в добричките училища за последните 18 години, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева.



През учебната 2015/2016 година в общинските училища са се обучавали 7868 ученици от I до XII клас. Очаква се през новата учебна година 7 700 деца в 357 паралелки се очаква да прекрачат прага на учебните заведения, което ще е с близо 170 ученици по-малко от предходната.
Според д-р Баева, структурата на мрежата от общински училища в Добрич не отчита обективните демографски процеси на значително намаляване броя на децата в училищна възраст през настоящото десетилетие на 21 век. Наличието на голям брой училища и поддържането на училищните сгради води до неефективност на разходите и забавя процеса на инвестиции в повишаване качеството на образованието
Броят на учениците в общинските училища през последните  години ежегодно намалява. Това създава проблеми за финансовата издръжка на училищата в условията на делегирани бюджети и за изпълнение на държавния план за прием на ученици, посочва д-р Баева.
Две паралелки по-малко ще има в първи клас в училищата в Добрич през новата учебна година, съобщи председателят на постоянната комисия по образование към Общинския съвет Камелия Койчева.
За първи път от осем години насам броят на първокласниците в Добрич ще е по-малко от 800. През учебната 2015/2016 година за първи път училищния праг са прекрачили 830 деца, а през септември се очаква училищният звънец да бие за не повече от 785 първокласници.
 


Сходни връзки

Намаляват учениците в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди