изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:21 EEST
ДКИ КЦ "Двореца" и Държавна опера-Варна представят "ДОН КИХОТ"    
КултураБалет по  музика на Лудвиг Минкус и едноименния роман на Мигел де Сервантес


     На 6 август (събота) от 21:00ч. на открита сцена "Двореца" (плажа под вила "Тихото гнездо"), за втори през настоящия летен сезон, Културен център "Двореца" и Държавна опера - Варна Ви канят да съпреживеете красота и виртуозност с изпълнението на солистите от Държавния театър за опера и балет - гр. Красноярск (Русия) и балета    на Държавна опера - Варна.

Хореографията на постановката е дело на Сергей Бобров, а художник е Кристина Фьодорова.

     Сергей Бобров е з. а. на Русия, а работи с балетната трупа при оперния театър-Варна от 2014 година. В продължение на 20 години Сергей Бобров е бил водещ солист на Большой театър в Москва, а сега е Артистичен директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия и Главен балетмайстор на Държавна опера Варна.

     На варненска сцена, до момента той е поставил балетите „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски и „Жизел” от Адолф Адам с класическа хореография, както и уникалната опера-балет „Carmen Dance” по музика на Жорж Бизе с класическа хореография, пречупена през съвременното светоусещане. Професионалната среща с такова голямо име като Сергей Бобров, както и с неговите асистенти Олеся Алдонина и Демид Зиков, също с репетитора на Болшой театър Сергей Антонов, несъмнено допринася за усъвършенстване на танцовата техника и артистичното майсторство на варненските балетисти. „Дон Кихот” е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива”, разказва режисьорът Сергей Бобров.

     В своето първо представяне през 1869 г. в Московския "Болшой театър" досега "Дон Кихот" е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. За участие в балетната постановка, хореографът Сергей Бобров е привлякъл водещи солисти на Държавен театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна.

      "Романът е просто повод да се представи една интересна хореография, като разбира се действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Първата постановка на балета е на Мариус Петипа в Мариински театър, последвана от версията на Александър Горский в Болшой театър. В моята постановка, която се основава върху прочита на Горский, аз съм внесъл свои хореографски решения. Въобще характерното за този балет е, че много хореографи и балетисти измислят нови фрагменти и така непрекъснато обогатяват визията на „Дон Кихот”. Балетистът Сергей Корень например добавя нов момент в танца на тореадора, композиторът Глиер е създал своя музика за балета, Касьян Голейзовский е направил хореографията на „Цигански танц” по музика на Валерий Желобинский. Моят авторски принос, специално за варненската опера, е заключителният танц на кордебалета Фанда́нго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век. Специална хореография поставям също за Георгий Болсуновски, който изпълнява ролята на Базил, разчитам също на доброто представяне на варненеца Павел Кирчев, комуто съм поверил ролята на тореадора. В премиерния спектакъл участват водещи балетни солисти от Държавния театър за опера и балет в Краснорск и от Държавна опера Варна, които оформиха една чудесна трупа. Те танцуват с жар, репетират всеотдайно и аз вярвам, че публиката ще оцени по достойнство тяхното балетно и артистично майсторство”споделя постановчикът Сергей Бобров.   

      „Дон Кихот” е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус.

     Балетът се отличава с характерни танци, много солови изпълнения и разнообразни мизансцени, а всичко това предполага, освен добра танцова техника, също високо актьорско майсторство и импровизационни способности. Балетистите имат възможността да проявят в пълна степен както своя талант, така и своята индивидуалност, затова те обичат да танцуват „Дон Кихот”.

Билети - на касата на южния вход на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" (по крайморската алея "Дамбата"), на касата на Държавна опера -Варна или онлайн на: http://bgbileti.com/main.php?module=events&object=event&action=view&evnt_id=5493

     Продължителност на спектакъла: (2 часа) от 21:00 до 23:00ч.
Евгений Георгиев


 


Сходни връзки

ДКИ КЦ "Двореца" и Държавна опера-Варна представят "ДОН КИХОТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди