изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:44 EEST
Празник на хляба, житото и Добруджа    
Новини„Всеки път, когато видя ожънатите полета в нашата община, осъзнавам, че хлябът е най-вкусен на нивата. Там, под сянката на дърветата в пояса, където загрубели от работа ръце го разчупват и черпят сила от него, за да може жътварят да прибере плодовете на земята. Роден от зрънцето жито и символ на Добруджа, хлябът е най-свещеното благо, почитано от хилядолетия по целия свят.”



С тези думи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров приветства петият „Празник на хляба, житото и Добруджа”, който се проведе в петък в с. Спасово. Тържеството, което през последните няколко години се превърна в емблема на голямото добруджанско село, отново събра стотици жители и гости, които в атмосферата на автентични изпълнения и отрупани с ръчно направен хляб маси ознаменуваха подобаващо краят на жътвата.
Проявата започна с рецитал на деца от Спасово, които разчувстваха публиката със стихотворения за златната земя на България. Автентични добруджански изпълнения представиха и местни състави от Спасово, а специална програма за присъстващите изнесе фолклорен състав „Хорце” от гр. Добрич. Паралелно с музикалната програма, жури от изтъкнати познавачи на хляба оценяваше най-добрите хлябове, чийто майстори – пекари получиха награди за вложения труд.
„Празник на хляба, житото и Добруджа” се организира от кметство с. Спасово и НЧ „Отец Паисий – 1897” и е част от Културния календар на Община Генерал Тошево.

.

 


Сходни връзки

Празник на хляба, житото и Добруджа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди