изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:16 EEST
УНИКАЛНА ЗЛАТНА МОНЕТА Е ОТКРИТА В КЪСНОРИМСКА КРЕПОСТ В БАЛЧИК    
НовиниУникална златна монета на византийския император Никифор II Фока е открита при археологическите проучвания на късноримската крепост Хоризонт в Балчик, съобщи за НДТ директорът на Историческия музей Радостина Енчева.




Уникалната находка е от Средновековието, твърдят археолозите от СУ "Св. Климент Охридски", които са на лятна практика, ръководени от д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева. По думите на Радостина Енчева монетата е толкова запазена, че може веднага да постъпи в експозицията на музея.
Златна монета е с тегло 4,43 грама. На гърба й е изобразен Исус Христос, а на лицевата й страна са образите на Богородица и византийския император Никифор II Фока. Монетата е особено ценна, тъй като Фока е управлявал само няколко години от 963 до 969 година, посочи Енчева.

Той е един от най-успешните военачалници, управлявали империята. Монетата е датирана около 10 век. Тя е толкова запазена, че е готова веднага да постъпи в експозиция, коментира директорът на балчишкия музей Радостина Енчева.
Проучванията на крепостта се провеждат от 2009 г. Тази година обаче за първи път разкопки се извършват в самата крепост. Тя е функционирала във времето от VI до ХI век.
Късноримската крепост в кв. Хоризонт е най-голямата крепост от VI век, строена в днешните български земи. Тя идва да подчертае огромното значение, което античният Дионисополис играе в рамките на някогашната римска провинция Малка Скития, (дн. Добруджа). Районът на Балчик е и едно от местата, където си дават среща в началото на Средновековието новодошлите прабългари и завареното местно население. На мястото на крепостта преди нейното построяване се разполага един от некрополите на античния град. След силното земетресение, довело до потъването на града, във времето 544-545 започва да се изгражда крепостта.
До момента на западната й порта са разкрити зидове от жилищни сгради, както и бронзов пръстен. Разкопките продължават до 21 август.

Както проучванията през 70-те и 80-те години на миналия век, така и новите разкопки, дават отговори на редица въпроси от интересната и вълнуваща съдба на Балчик и Добруджа в период от цяло хилядолетие – между II и XI в. сл. Хр.
Енчева посочи, че при проучванията през 80-те години на миналия век също са били открити златни монети – солиди, на императорите Константин VII и Роман II.
Снощи находката бе подробно представена в реновираната стара мелница в Балчик, където бе организирана публична лекция, посветена на резултатите от археологическите проучвания на крепостта в кв. Хоризонт в гр. Балчик, подновени – след прекъсване от две десетилетия – през 2009 г. като плод на сътрудничеството между Историческия музей и Софийския университет.
Разкопките ще продължат още 20 дни и до момента са открити бронзов пръстен и зидове от жилищни сгради. 
Освен обичайната субсидия от университета, тази година дейностите са дофинансирани и от Министерство на културата. НДТ

 


Сходни връзки

УНИКАЛНА ЗЛАТНА МОНЕТА Е ОТКРИТА В КЪСНОРИМСКА КРЕПОСТ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.53 секунди