изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:48 EET
ПО СТАР СТИЛ: Илинден е - какво казва страшното поверие    
Общество Българската православна църква почита днес по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. (Във видеото горе - по нов стил празникът се отбелязва на 20 юли)


Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,

защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден.

От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето.

Тази година още със старта на сезона "мъртвакът" най- неочаквано подрани и дойде. Оттам нататък морето рядко утихваше. Цяло чудо е, че на Илинден по нов стил, нямаше удавени хора. Както е известно, народното поверие гласи, че на този ден морето взема жертви.

"Ориентираме се и по гларусите за това дали ще има вълнение или морето ще е спокойно", разкриха част от тайните си спасители. - Ако птиците се събират на групи на брега- значи морето се разваля. Ако прелитат спокойно над водата и търсят риба- ще е спокойно. Хване ли мъртвото вълнение, то обикновено държи нечетен брой дни- 3, 5, 7, 12...

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви,

такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Християнската църква нарича свети пророк Илия още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на пророк Илия, което означава Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Този празник в България носи и друг знак, не по-малко огнен

- Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

ПО СТАР СТИЛ: Илинден е - какво казва страшното поверие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди