изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 19:49 EEST
ОГНЕБОРЦИ И ГОРСКИ СТРАЖАРИ ОТ ОБЛАСТТА ГАСИХА ПОЖАРА КРАЙ РОГАЧЕВО    
Ред и сигурностОбщо 12 противопожарни екипа - от областните дирекции "пожарна безопасност и защита на населението" от Варна и Добрич гасиха голям пожар между варненското село Ген. Кантарджиево и добричкото Рогачево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град. Борбата с пламъците започва в 9.20 и продължава до 23.30 часа на 31 юли. В гасенето участваха и около 40 служители от горските стопанства. Пожарът е обхванал около 1000 дка суха трева и храсти, имало е и низов пожар в около 350 дка борова гора. Около полунощ е ликвидиран. Работи се по установяване на причините.

45 служители на три горски стопанства в обхвата на Североизточно държавно предприятие участваха в гасенето на пожара, съобщиха от там. 25 горски стражари от ДГС „Варна”, 16 от ДЛС „Балчик” и 4 от ДГС „Добрич” се бориха с пламъците заедно със служители на „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна, Добрич и Албена, на РДГ-Варна, както и доброволци. Три специализирани автомобила от ДГС „Добрич”, ДЛС „Балчик” и ДЛС „Шерба” също се включиха в гасенето на пожара, тръгнал от запалени отпадъци в землището на с. Генерал Кантарджиево. Пламъците бързо обхванали тревните площи, а после се разраснали до горските масиви от черен бор, келяв габър и мъждрян.
Два трактора – единият на ДЛС „Балчик”, а другият – осигурен от кмета на селото, бяха използвани за изораването на минерализовани ивици, за да не се допусне площта на пожара да се разрасне. Ивиците достигат до с. Рогачево, за да се гарантира сигурността на жителите, въпреки че няма пряка опасност за селата.
Огънят, предизвикан от човешка дейност, е горял на площ от 341 дка. 120 дка от тях са държавни гори в обхвата на ДГС „Варна”, като 70 дка от тази територия са засегнати от върхов пожар. Върхов пожар е обхванал и 56 дка общински гори, а низов - 150 дка частни гори и 15 дка горска територия на общински организации.
За да се предотврати възобновяването на пожара, горските служители ще обхождат района и ще продължават да го обливат с вода. На мястото ще има и денонощни дежурства.
От СИДП напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.
По силата на Наказателния кодекс нарушенията на наредбите за пожарна и аварийна безопасност, които водят до възникването на пожар, се считат за престъпление. В този случай наказанията могат да стигнат до 8 години затвор за пожар в гората и до 10 години за огнен инцидент, причинил щети в защитени територии. НДТ
 


Сходни връзки

ОГНЕБОРЦИ И ГОРСКИ СТРАЖАРИ ОТ ОБЛАСТТА ГАСИХА ПОЖАРА КРАЙ РОГАЧЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди