изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:32 EEST
МАРГАРИТА МАНЕВА: ИМАМ ГОЛЯМА НАДЕЖДА ЗА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО    
НовиниАз имам голяма надежда за новия закон за образованието.  Той е изключително добре измислен, за мен ще страхотно да успеем да го приложим. Това сподели пред журналисти новият директор на училището по изкуства СОУ "Св. Климент Охридски" Маргарита Манева, която вчера встъпи в длъжност.


По думите й, новият закон дава възможност ученикът да е в центъра - физически и нефизически, и той ще може да бъде оценен не само за ненаправеното - с двойка, а за това, което е постигнал. "Това е голям скок. Била съм на посещение в САЩ и видях, че децата биват оценявани точно по този начин. И те се чувстват значими дори и в малкото, което знаят или правят", обясни Манева. По думите й, много малко хора разбират какво носи новият закон, много хора го критикуват, но всъщност никой не осъзнава колко е важна реформата и промяната. Защото ако ние не искаме да променим нещата няма как да има прогрес в сферата, в която работим, категорична е Манева. Тя сподели, че проблемът в новия закон, касаещ училищата по изкуства - с намаляване на часовете по различните изкуства от 8 до 10 клас включително, не е решен напълно. Наредбата за профилираната подготовка съдържа 11 профила, но между тях не е профил "Хореография", за разлика от "Музика" и "Изобразително изкуство". По думите на новия директор децата искат да изучават "Хореография". За това ръководството на СОУ "Св. Кл. Охридски" смята да го направи като разширено обучение. Манева сподели, че стандартът за финансирането още не е излязъл. "При нас всъщност проблемът е финансирането на индивидуалното обучение, всяко дете с музика при нас се обучава на индивидуален инструмент", обясни директорът. Според Манева новият образователен закон дава шанса "Св. Климент Охридски" да е средно училище, профилирано по изкуства и така то да бъде разпознавано и от хората извън Добрич.
Новият директор сподели, че "Св. Кл. Охридски" е началото на професионалния й път и никога не е работила на друго място. За това и по време на интервюто в Министерството на образованието и науката се е притеснявала дали ще успее да не се разплаче от емоцията, която е заложена, и очакванията на целия колектив да се прави и училището да продължи да се развива в същата посока. Маргарита Манева не крие, че за нея предизвикателството да ръководи училището е голямо, той като колективът е от около 100 души педагогически и непедагогически персонал и над 100 ученици от следващата учебна година. Но тя не се притеснява толкова много, тъй като е знае, че досегашният директор Юлияна Герасимова ще е до нея. Споделя, че е имала предложение и за работа в чужбина - в Черна гора, останала е много поласкана, когато й е било направено, но е предпочела да остане в "Св. Кл. Охридски".  
Едно от предизвикателствата пред Маргарита Манева е изграждането на Център за природо-математически науки и математика. По думите й, това е голяма стъпка за училището, голяма надежда за хората, които не се развиват само в изкуствата. Директорът изрази надежда, че центърът ще въвлече в иновации и другите обединения. Маргарита Манева си отправя пожеланието под нейно ръководство училището по изкуства СОУ "Св. Климент Охридски" да продължи да има този престиж, който е имало досега, дори и по-голям. НДТ

 


Сходни връзки

МАРГАРИТА МАНЕВА: ИМАМ ГОЛЯМА НАДЕЖДА ЗА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди