изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:49 EEST
КЪРМЕНЕТО Е 50 ПРОЦЕНТА ХРАНА И 50 ПРОЦЕНТА БЕЗРЕЗЕРВНА ЛЮБОВ    
Интервюта Марияна Драгнева – водещ на Училище за бъдещи родители към клуб за деца и родители „Усмивки”, пред НДТ

 
Марияна Драгнева е завършила специалност акушерка в Медицинския колеж във Варна. След дипломирането си има възможността да избира между няколко отделения във Варна и остава да работи там в продължение на две години. в болницата в Добрич работи като редова акушерка в Родилно отделение, родилна зала, гинекологичен сектор, преминала е през всички сектори на АГ-отделение. След майчинство попада в училищните детски кабинети. „Не го приех свойски този момент от работата, но пък в последствие ми даде още по-пълна и цялостна визия колко голямо значение има отношението към детето още преди раждането – споделя Драгнева. - Колко много неща се формират още през бременността, колко лесно се допускат уж малки грешчици, които в следващите периоди от живота дават едно голямо отражение. Това ме мотивира още повече да работя с бременните".

- Г-жо Драгнева, как попаднахте в клуб „Усмивки”, в който водите Училище за бъдещи родители?
- Чиста случайност беше, че се намерихме с клуб „Усмивки”. Моето желание за такъв подготвителен курс е още от 2000 година, когато в София беше създадено първото Училище за родители. В нашата болница го правихме по линия на партньорството с болницата в Шафхаузен, Швейцария. Правихме един миникурс за подготовка на лежащите жени в „Патологична бременност”. Там виждах мъничкото нещо колко голямо значение има. Да, но в нашия град доста трудно се случват тези неща. В продължение на 12 години на няколко пъти опитвах да събера жени, да започна нещо. През 2013 година попаднах в клуб „Усмивки”. Собственичката на клуба Жулиета Иванова го откри тогава и нейната идея беше да бъде един затворен кръг, където подготовката да започне още от бременността с такъв подготвителен курс, йога и гимнастика за бременни. Три месеца след раждането бебетата са включват също с йога и гимнастика. И от там вече последващо развитие на детето с различни занимания.
- Какви са дейностите в Училището за родители?
- Училището за родители като формат е подготвителен курс за последния триместър на бременността, раждането, кърменето и първите грижи за бебето. Старая се всичко да  казвам на жените. Има я и чисто техническата е медицинска част, но най-вече наблягам на психологическия момент. Всичко друго те го получават от консултациите, от лекарските кабинети. Онова, другото, което всъщност е най-важно и най-много ги вълнува, не го получават. Те го търсят на улицата, от приятелки, масово от групи и форуми, от където получават и погрешна, и подвеждаща информация. Или пък истината е някъде по средата и остава недостъпна за тях. Оказва се, че този подготвителен курс е първата стъпка, много малка част от връзката ми с жените. Те, разбира се, са част от моя живот. Аз също навлизам в техния живот защото присъствам в един период толкова много съществен, толкова вълнуващ, много важен. Продължавам да съм при раждането с тях, после с консултации, посещения в къщи. Денонощно съм с тях. Те го знаят – че денонощно могат да разчитат на мен. И така, един дълъг период, може би до годинка, в редки случаи и след годината. Това е един много интензивен период. От скоро започнах да ги събирам в групи за захранването на бебето. Това е също един много важен момент, много ги вълнува, много информация има и различна. От педиатричните кабинети отново не получават онова, което искат. Наблюденията ми са, че жените искат да знаят, имат огромна нужда от информация, но може би не знаят към кого да се насочат, за да намерят правилната.
- Периодът от 1 до 7 август се отбелязва като Световна седмица на кърменето. Вие организирахте среща по този повод. Каква беше целта й?
- Седмицата на кърменето я отбелязвам за четвърта година. Първите две години провеждах световното събитие Голямото кърмене. М. г. реших да не бъде такъв официален формат, защото в обществото се появиха много коментари, които не са в наша подкрепа. Някои от жените много се притесняват, когато е официално. Реших да бъде неформална, приятелска среща. Целта е кърменето да се популяризира в обществото. Прави ми впечатление, че младите нямат никаква подкрепа от своите близки. Кърменето продължава да си е най-добрият вариант и за майката, и за бебето. Широко застъпено е това, че храненето с адаптирано мляко е по-правилният вариант. Винаги казвам репликата: Защо допускаме да се съмняваме в себе си, в своите тела, в своята интуиция? В това, което природата е съвършена и го прави? А не се съмняваме в онова, което има цена, етикет и стои на рафта? Трябва да си върнем кърменето на децата, защото е най-хубавото нещо от цялото майчинство, пълното щастие, усещането за чиста женска принадлежност.
- Бихте ли споделили какви са ползите за бебето от кърменето?
- То просто няма недостатъци. Винаги го казвам на жените, че кърменето е 50 процента храна и останалите 50 процента безрезервна любов. Жените благодарение на мощните видеозони го виждат на консултациите, как абсолютно всеки дразнител, всяка нужда бебето ги изразява с един единствен жест – храненето. От този жест по-силен няма, за да може мама да го вземе, да го гушне и да го сложи на гърдата си. А дали причината всъщност е глад или някаква друга става ясно в последствие. С кърменето ние даваме на бебетата абсолютно всичко като хранителни вещества, абсолютно балансирана храна като състав, стерилна,с подходяща температура. Финансовият момент въобще няма нужда да го изговаряме. Кърменето формира тази изключителна връзка между майка и бебе, онази нужда, която имат децата, за да израснат като силни личности. Колкото повече са гушкани, което всъщност е задължителен елемент от кърменето, колкото повече са обичани толкова по-силни, по-независими личности стават и в живота. Благодарение на кърменето се изграждат антителата, имунната защита, най-доброто лекарство е срещу вируси, колики, нервни състояния, безсъние. Формирането на ортодонския апарат - също, последващата подредба на зъбките. Превенция на логопедичните проблеми и психологическото израстване на личността. Нищо не е само за себе си.
- Вие работите като акушерка, какви са наблюденията Ви – кърмят ли днес жените? Модерно ли е да не се кърми?
- Много е модерно, много е актуално. Магазините, рафтовете са пълни с аксесоари за бебета, където участват шише, адаптирано мляко, от красиви по-красиви, от удобства по-големи удобства. Храненето с шише, с адаптирано мляко е по-лесно, по-удобно и от там вече въобще не се замислят за ползите. Стига се само до момента бебето да е нахранено. Подробностите остават на заден план, недоусетени. Идвайки при мен жените споделят: Чувала съм, казаха ми, четох, че много боли, обръщат внимание повече на козметичната страна. Има един страх, едно усещане, че кърменето е продължение на филма на ужасите от раждането. Идват с неправилна, недостоверна информация. Моите изводи са от жените, които идват в Училището за бъдещи родители, те са една много малка част от нашия град. Имаше по едно време жени, които изтъкваха като причина: звездите раждат със секцио, звездите хранят с адаптирано мляко. И когато попитах кои са тези звезди се оказаха фолкзвездите. Казвам: добре, а Кейт Мидълтън, херцогинята на Англия, не е ли звезда? Защо да не почерпим от нея като пример, че тя роди напълно естествено, само с акушерка, достатъчно голямо бебе 3 600, и кърми.
- Бихте ли отправили едно обръщение, послание към младите майки?
- Да вярват на себе си. Да вярват на бебетата си. Да се съобразяват със себе си и с тях, защото нашите тела и съответно връзката между мама и бебе показва кой е правилният начин и за храненето и отглеждането. Всяко хубаво нещо трябва да бъде преживяно, в моменти изстрадано. Да не ги плашат предизвикателствата, да не ги плашат дори и малкото трудни моменти. Да търсят помощ, но компетентна помощ. Потърсят ли я ще я получат. 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

КЪРМЕНЕТО Е 50 ПРОЦЕНТА ХРАНА И 50 ПРОЦЕНТА БЕЗРЕЗЕРВНА ЛЮБОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди