изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:21 EET
Народът трепери пред апокалипсиса    
Общество

Краят на света настъпва до края на годината. Българите са сред най-суеверните заради недоизживяно езическо минало, твърдят богослови



Българите са сред нациите, които най-силно вярват в настъпването на апокалипсиса. У нас поне по няколко пъти на година народът се шашка от края на света, предсказан от един или друг ясновидец или учен, твърдят богослови.

Широко проучване на „Зодиак“ показа, че за 2016-а има още поне два съдбовни момента, в които може да настъпят последните дни на човечеството. Причината те да владеят така силно съзнанието и да определят съдбата на част от българите са суеверията, които дълбоко са залегнали у нас, твърдят специалистите.

Според тях само преди няколко дни - на 29 юли, е била поредната дата, след която краят на света става неизбежен. Привържениците на тази теория обясняват, че се е случила инверсия на магнитните полета на Земята. Това ще провокира мощни земетресения, а температурата на въздуха ще се повиши. Междувременно Слънцето ще изстине, а Луната ще стане червена. Нивото на океаните ще се покачи. Всичко това в крайна сметка ще направи живота на планетата невъзможен.

Апокалипсисът предстои под тази или друга форма, като е възможно да се измести за края на годината, когато ледените шапки на планетата ще се разтопят и ще погубят света ни, убедени са хората, в чиито души суеверията живеят трайно.

Такава особеност, оказва се, има именно в българската култура. Заради смесицата на християнство с езическо наследство религията ни е станала твърде битова. Така на преден план излиза недоизживяното езическо минало - прабългарско, славянско, тракийско. Състоянието на недостатъчна християнизация на нашия народ обяснява страха от края на дните, категорични са богослови.

Увлеченията на хората по апокалиптични сценарии са всъщност масова психоза и колективна невроза. Страхът на българите, които усещат, че Страшният ден е надвиснал над главите им, всъщност се корени в отчуждаването на съвременния човек от църковната идентичност, уточниха и специалисти по християнска антропология.

Хронология на Страшния съд

1000 г., Краят на хилядолетието. В годините преди края на първото хилядолетие стотици хора в християнска Европа тръпнат в очакване на Апокалипсиса и приемат всяко съвпадение, природно бедстве или странно небесно явление като поличба за края на дните.

1666 г. Комбинацията от хиляда години и "числото на Звяра" пораждала опасения сред хората доста преди годината да настъпи. Чумната епидемия през 1665 г. допринесла за мрачните предчувствия, а когато през 1666 г. Лондон бил обхванат от пожар, мнозина повярвали, че е настъпил Страшният съд.

1910 г: Халеевата комета. През 1881 г. било открито, че опашките на кометите съдържат смъртоносен газ, наречен цианоген. Интересът към това откритие нараснал с осъзнаването, че земята ще премине през опашката на Халеевата комета през 1910 г. Здравомислещи учени обясняват, че няма опасност, но голяма част от хората се убеждават в това едва след преминаването на кометата.

1997 г.: Кометата Хейл Боп. С откриването на кометата през 1995 г. идват и слуховете, че тя крие НЛО. В Калифорния е създадена група, наречена "Портите на Рая", която проповядва, че с кометата идва краят на света. При приближаването й на 26 март 1997 г. 39 души, последователи на култа, се самоубиват.

1999 г.: Нострадамус: Август. Един от мистериозните стихове на популярния "пророк" гласи: "Година 1999, седмият месец, от небето ще дойде велик цар на ужаса." Думите му наистина предизвикват ужас.

2000 г.: Проблемът Y2К. Реалният проблем с двуцифрените дати в компютърните системи бързо се разраства до опасението, че грешката в изчислението на датата ще блокира всички компютри и ще доведе до масов хаос. Регистриран е скок в продажбите на оръжия, а някои се готвят да живеят в бункери.

2009 г.: Големият адронен колайдер. Преди да заработи Големият ускорител на частици, съществуваха опасения, че в него може да се създаде черна дупка, която да започне да всмуква материята около себе си и да погълне Земята.

2012 г.: Краят в календара на маите. Може би една от най-големите истерии за Деня на Страшния съд бе в края на 2012 г., когато според историци прословутият календар на маите свършваше и това означаваше, че всичко друго също ще намери края си.

2020-2037 г.: В този период светът ще свърши според водещата астроложка в САЩ Джейн Диксън. Тя обещава, че след 4 години Исус ще се върне на Земята за победи тройния пакт на Антихриста, Сатаната и Фалшивия пророк и битката ще продължи цели 17 години.

2060 г.: Според сър Исак Нютон Апокалипсисът ще настъпи след малко повече от 40 години

Най-известните предсказания

Едно от най-известните предсказания за края на света е християнското и то лесно ще бъде разпознато с четирите си конника на Апокалипсиса с имената Война, Глад, Болест и Смърт. Съвсем малко е ясно какво точно ще се случи след това. Смята се, че докато човечеството се опитва да разпознае кой е Антихристът, земетресения, войни и комети ще застигнат всеки, който не е маркиран от божията промисъл.

Според древната персийска религия на зороастризма последният ден на земята ще настъпи, когато кометата Гохчир удари Земята. Тогава свещени вълни от метал ще залеят света, а всички хора, живи и мъртви, ще бъдат съдени.

Според митологията на ацтеките пък светът вече е свършвал няколко пъти. Той бил погубван от наводнения и от армии изгладнели ягуари. Краят на петата епоха пък, в която и ние живеем, ще настъпи с никога незалязващо слънце.

Има и вариант за край с непрестанна зима, в който вярват северните народи.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Народът трепери пред апокалипсиса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди