изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:41 EEST
НОВИНИ ОТ ОЛИМПИАДАТА РИО 2016    
СпортНОВИНИ ОТ ОЛИМПИАДАТА РИО 2016


ГРИГОР НАПУСНА РИО, ПОЕ КЪМ САЩ

Григор Димитров вече отпътува от Рио. Първата ни ракета напусна с баща си олимпийското село в 17.00 часа местно време (23.00 часа българско в събота), след като сам организира скоростно пътуването си обратно за САЩ.

Първата ни ракета отпадна от Марин Чилич на старта на тенис надпреварата на Игрите с 1-6 4-6.

Същевременно заминаването на Стефан Христов и на неговия треньор Тодор Колев обратно за София ще зависи от състоянието на спортиста. Колоездачът се възстановява след тежко падане в шосейното бягане и в момента е на обезболяващи в стаята си в олимпийското село.

Ако има подобрение, той ще пътува през Рим с полет, който се очаква на Терминал 2 на Аерогара София в понеделник в 18.05 часа.

НОВ СВЕТОВЕН РЕКОРД И ТИТЛА ЗА КАТИНКА ХОШСУ НА 400 МЕТРА СЪЧЕТАНО

 Унгарката Катинка Хошсу спечели титлата на 400 метра съчетано плуване с нов световен рекорд на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Известната с прозвището "Желязната лейди" плувкиня завоюва първи златен медал от олимпиади при четвъртото си участие в кариерата на най-големия спортен форум.

Унгарката, която е трикратна световна шампионка в дисциплината, финишира за 4:26.36 минути, което е нов световен и олимпийски рекорд.

Предишното върхово постижение беше 4:28.43 минути, поставено от Е Шивън (Китай) на олимпийските игри в Лондон 2012, където Хошсу остана четвърта.

Втора се класира световната вицешампионка Маяделин ДиРадо (САЩ) с 4:31.15 минути, а трета е Мирея Белмонте (Испания) с 4:32.39 минути.

Катинка Хошсу има общо пет световни титли в кариерата си, но стига до златния медал за пръв път при четвъртото си участие на олимпийски игри.

 АВСТРАЛИЯ ЗАЩИТИ ТИТЛАТА СИ В ЩАФЕТАТА 4 ПО 100 МЕТРА СВОБОДЕН СТИЛ ЗА ЖЕНИ

 Женската щафета на Австралия спечели златния медал на 4 по 100 метра свободен стил с нов световен рекорд в турнира по плуване на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Австралия в състав Ема МакКион, Кейт Кембъл, Бронте Кембъл, Британи Елмсли спря хронометрите на 3:30.65 минути, което е нов световен и олимпийски рекорд. Така австралийките, които са и световни шампионки, защитиха титлата си от Лондон 2012.

Предишният световен рекорд отново принадлежеше на Австралия - 3:30.98 минути, поставен в Глазгоу през 2014 година.

На второ място завърши щафетата на САЩ с 3:31.89 минути, а на трето е Канада с 3:32.89 минути.

Американките водеха след първите два поста, но Австралия стигна до успеха след силно плуване на сестрите Бронте и Кейт Кембъл на трети и четвърти пост.

Отборът на Холандия, олимпийски шампион от Пекин 2008 и сребърен медалист от Лондон 2012, остана на четвърто място с 3:33.81 минути. В тима бяха голямата звезда Раноми Кромовиджоджо и Инге Декер, която претърпя онкологична операция през март, но успя да се възстанови за Игрите.

Общо три световни рекорда бяха поставени в първия ден на турнира по плуване в Рио.

Унгарката Катинка Хошсу спечели титлата на 400 метра съчетано плуване с нов световен рекорд 4:26.36 минути, а Адам Пийти подобри собствения си световен рекорд на 100 метра бруст, след като постигна резултат от 55.75 секунди в сериите на дисциплината.

ЯПОНЕЦ СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЙСКАТА ТИТЛА НА 400 МЕТРА СЪЧЕТАНО

Японецът Косуке Хагино спечели олимпийската титла на 400 метра съчетано плуване за мъже на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Хагино, бронзов медалист от Лондон 2012, спря хронометрите на 4:06.05 минути и донесе първа титла на Япония от Игрите. Освен това той сложи край на американската доминация в дисциплината, която датира от 1996 година.

Световният вицешампион от Барселона 2013 Чейз Калис, който беше най-бърз в квалификациите, завоюва сребърното отличие с 4:06.75 минути.

Трети се класира двукратният световен шампион Дая Сето (Япония) с 4:09.71 минути.

Олимпийският шампион от Лондон 2012 Райън Лохте (САЩ) не участва в надпреварата, тъй като завърши трети в дисциплината по време на националните квалификации на САЩ.


САЩ НАНЕСЕ УНИЗИТЕЛНА ЗАГУБА НА КИТАЙ

Баскетболистите на САЩ дадоха заявка за защита на титлата на олимпийския турнир в Рио де Жанейро, след като разгромиха силния отбор на Китай със 119:62 в първия си мач от група А. Американците взеха инициатива с началната сирена и не оставиха нито за миг съмнение в победата си. Единственият момент, в който китайците можеха да видят на таблото, че водят, беше след първия кош, който отбелязаха с 2:0.

Първата четвърт завърши с 20 точки разлика в полза на американците - 30:10. До края те не свалиха педала от газта и се поздравиха с убедителната крайна победа. Така американците не показаха обичайните слабости на старта, които обикновено бяха оправдавани с липсата на сработка и химия между играчите.

Най-резултатен за САЩ беше Кевин Дюрант с 25 точки, а още трима негови съотборници завършиха с двуцифрен резултат.  Следващият съперник на американците е Венецуела, а мачът е в понеделник.

Австралия пък сътвори голямата изненада на старта, побеждавайки убедително Франция с 87:66.


КИТАЙКА ИЗХВЪРЛИ АНЕМИЧНАТА РАДВАНСКА

Олимпийският турнир на сингъл приключи за Агнешка Радванска още в първия ден. Поставената под №4 полякиня, която не е печелила титла от януари, бе изхвърлена от китайката Шайшай Джън с 6-4 7-5 в Рио.

Двете тенисистки не се бяха срещали до този момент, а китайката не изпитваше притеснения от факта, че играе срещу петата в света и проби първа при 3-3 в първия сет, което се оказа решаващо за успеха й в частта.

Във втория сет Радванска започна да изпуска нервите си и разби ракетата си в земята, след като световната №64 взе аванс от пробив и 2-1.

Полякинята успя да се спаси, когато Джън сервираше за мача, но при 5-5 допусна фатална двойна грешка и от втори опит китайката приключи срещата. В следващия кръг тя ще срещне Дария Касаткина, която бе на ръба на загубата, но все пак измъкна мача срещу Онс Жабур от Тунис с 3-6 7-6(4) 6-1. За Радванската Игрите все пак не са приключили, тъй като тя ще участва с Лукаш Кубот в надпреварата на смесени двойки.

Друга китайка също хвърли бомба в днешния ден. Шуъй Джан отстрани поставената под №12 Тимеа Бачински с 6-7(4) 7-4 7-6(7) и ще се изправи срещу Цветана Пиронкова или Лаура Зигемунд.

Моника Никулеску нямаше проблемите на Радванска и Бачински. Тя премина лесно пред Виктория Сепеде с 6-2 6-3 и очаква победителката от сблъсъка Кузнецова – Уанг.

 ДЕМИРЕВА СЕ ГОТВИ ЗА СКОКА НА ЖИВОТА СИ В РИО

 Ясно е, че при изключителната конкуренция в световната атлетика класирането за финална осмица трябва да се приема като успех, а и не сме имали такова вече 12 години. Кои обаче имат реални шансове да го направят? Европейското първенство в Амстердам (6-10 юли) приповдигна настроението със сребърните медали на Ивет Лалова (на 100 м и 200 м) и Мирела Демирева (скок височина), но не трябва да забравяме няколко фактора. В олимпийска година континенталният шампионат преминава при по-скромно участие, а дори някои от стартиралите имат за цел достигане на пикова форма чак в средата на август.

В женския спринт въпреки Летящата холандка Дафне Схиперс хегемонията е на Ямайка и САЩ, които са с фурии, бягащи 100 м под 10.80. Липсваше и Русия. Явно така ще бъде и в Рио, което е добре за скоковете, особено при жените. Това чисто математически вдига шансовете на Демирева, която в допълнение към европейките ще има две силни американки за съпернички - световната шампионка в зала Ваштай Кънингхам и опитната Чоунте Лоу.

Мирела дели пето място в световната ранглиста за сезона. На турнира „Кусочински” в Шчечин на 18 юни тя подобри личния си рекорд с 1.97. Повече от нея са преминавали само Лоу (2.01), германката Мари-Лоранс Юнгфлайш (2.00), полякинята Камила Личвинко (1.99) и трикратната еврошампионка Рут Бейтиа от Испания (1.98). Лоу и Личвинко са бивши световни шампионки в зала. За възходящата форма на Демирева много добре говори фактът, че в последните си 9 състезания (от 18 май насам) тя е или първа (шест пъти), или втора! В тези девет старта само един път не е преминала над 1.90 (1.89 в Стара Загора на 9 юни), а на европейското взе първия си медал при жените с 1.96.

„Не ме интересува кой колко реалистично го приема, но аз искам олимпийски медал и ще се боря за медал. Смятам, че за да дадеш най-доброто от себе си, трябва да очакваш най-доброто. Това е моята олимпиада!”, споделя емоционално Мирела, която наскоро за първи път атакува митичните 2.00 и в един от опитите си беше близо до успеха: „Смятам, че в Рио, за да стигна до отличие, ще трябва да скоча 2 метра. Вече веднъж пробвах височината и усещането е невероятно. Имам потенциала за това”.s6

 


Сходни връзки

НОВИНИ ОТ ОЛИМПИАДАТА РИО 2016 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди