изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:55 EET
ПЕТЪР САВОВ СЕ ЗАВЪРНА В „ДВОРЕЦА” С ИЗЛОЖБА „СВЕТЛИНА”    
Култура С изложбата „Светлина” близките и държавния културен институт „Двореца” в Балчик отдават своята почит пред творчеството и светлата памет на художника Петър Савов.

„Тази изложба я планирахме миналата година. Петър държеше тя да е през август в Балчик. Всичко, което той би направил, ние го направихме, за да го представим”, сподели съпругата на художника Мая Савова. Тя благодари на домакините от културния център за възможността да бъдат показани последните, създадени от твореца скулптури от стъкло и живописни работи, правени от октомври до декември миналата година.
„Двореца беше най-специалното място за Петър Савов”, сподели съпругата му. Тя припомни, че вече 15 години тук се организира пленерът „Художници, Балчик, Любов”. „Всъщност идеята за тези културни събития, които в години са били и като фестивал, беше наша. Тогава предложихме и на другите колеги. Виждахме, че минават години, галериите не купуват картини и ще остане цяло едно поколение, за което нищо няма да се знае. Така започнахме да даряваме картини на галерията, заедно с приятелите. Така се свързахме с Балчик – една любов, но завинаги”, каза Мая Савова.



„Творчеството е пътека без очертано начало и край, но с неповторимо съдържание. За уникалността и широкия спектър от идейните авторски търсения, отговор разкриват изложените в галерийното пространство, платна и стъклопластики”, каза при откриването Евгений Георгиев – специалист „Международни фестивали, културни дейности и специални събития”.
„За „Двореца” е привилегия, че можем да представим тази изложба. Тя е много специална, защото беше пожелана, планирана и остава като нещо знаково, което беше поискано от Петър Савов, което неговите близки успяха да реализират след смъртта му”, каза още той и добави, че за „Двореца” Петър Савов е много специален човек, маестро и много скъп приятел, който завинаги ще си остане такъв.
Петър Савов работи в областта на  живописта, художествения емайл, рисунката и монументалните техники - витраж,  стенопис и др. Негови произведения са собственост на Националната художествено галерия, Държавна художествена галерия — Пловдив, както и на частни колекции в страната и чужбина. От 2003 г. негова творба е собственост на библиотека "Леонардо Да Винчи" - гр. Винчи — област Тоскана, Италия.
Изложбата може да се види в Арт галерия "Тунела" до 17 август. НДТ
 


Сходни връзки

ПЕТЪР САВОВ СЕ ЗАВЪРНА В „ДВОРЕЦА” С ИЗЛОЖБА „СВЕТЛИНА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди