изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:34 EEST
ОБЩИНАТА ОБЖАЛВА ФИНАНСОВАТА КОРЕКЦИЯ ПО ПРОЕКТА ЗА СМЕТИЩЕТО    
НовиниОбщина Добрич обжалва писмата за налагане на финансова корекция във връзка с изпълнението на проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци край село Стожер, съобщи кметът Йордан Йорданов.





Корекцията е в размер на 25 % от стойността на проекта или около 4 млн. лв. Тя е наложена поради съкращаване на сроковете в рамките на тръжната процедура. При посещението си неотдавна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че много общини у нас имат финансови корекции по проекти от първия програмен период.
Техните корекции обаче са 2-3-5 %, а тази на Община Добрич е най-голяма – 25 %, каза Йордан Йорданов.
Той допълни, че след доста разговори с министерства, с управляващия орган на ОП ОС, Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“, вариантите, за да се излезе от ситуацията, не са много. Общината е получила две писма от УО, които са обжалвани. Очаква се решението на съда, за да се прецени как да се върви напред. Тъй като обжалването не спира финансовата корекция, ние сме изправени пред реалната опасност да поемем таи финансова корекция, каза кметът.
Със заместник-кмета по финанси Елка Димова са обсъдени вариантите, как може общината да поеме тази финансова корекция.
„Мога да ви успокоя, че имаме няколко варианта да се справим със задачата. Всичко вече е изговорено. Имаме варианти да се вземе кредит от ФЛАГ. Преговаря се с Министерството на финансите за безлихвен заем. Има и трети вариант тези два финансови инструмента да се комбинират“, каза кметът.
Той посочи още, че към 25 септември Община Тервел трябва да изплати кредита към фонд ФЛАГ, който е взела именно за изграждане на претоварната станция, която е част от проекта за регионалното депо. „Община Тервел няма наложена финансова корекция, но в договора, който имат Община Добрич се води възложител, което автоматично означава, че всички средства по изграждане на депото минават през Община Добрич и впоследствие се разпределят. В случая само Община Добрич има наложена финансова корекция. Другите общини нямат и ние сме длъжни да им изплатим въпросната сума. В следващите няколко седмици ще бъде взето решение как да се процедира, но със сигурност, ние ще трябва да осигурим тези 4 млн. лева и да се разплатим с доставчици, изпълнители и т.н.“, каза още кметът.
В бъдещ момент ще се вземе решение отстрана на МОСВ, та УО на ОПОС. Смея да твърдя, че има достатъчно добър диалог и воля от тяхна страна тази финансова корекция да бъде намалена, но това ще стане във времето.
„Нашите разговори в тази насока продължават. Аз лично яма да се откажа и се надявам, че ще се вземе изгодно решение и за двете страни. Ние не можем да си позволим прекалено големи заеми, тъй като предстои реализацията на проекта за водния цикъл. Независимо от поемането на този дълг, успяхме да балансираме нещата така, че да нямаме пречки за заема, който ни предстои да вземем за водния цикъл.  Благодарение на г-жа Елка Димова, на експертите, успяхме да балансираме нещата достатъчно добре, за да може водният цикъл да се случи“, допълни Й. Йорданов.
НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ОБЖАЛВА ФИНАНСОВАТА КОРЕКЦИЯ ПО ПРОЕКТА ЗА СМЕТИЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди