изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:42 EEST
БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ПОЛУЧАВА ОБЩИНА ДОБРИЧКА ПО ОП НОИР    
НовиниТя ще реализира проект „Детска академия за толерантност“ на стойност 471 708 лева


Кметът на Община Добричка Тошко Петков подписа вчера в министерството на образованието и науката договор по проект „Детска академия за толерантност“ на стойност 471 808 лева. Общината е един от първите 54 одобрени бенефициенти, които ще получат безвъзмездна финансова помощ по две процедури в рамките на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Договорите са подписани от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която е и ръководител на Управляващия орган.  Процедурите са „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ и „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“.
Безвъзмездната помощ, която е общо над 32 000 000 лв., ще бъде предоставена на  общини, училища, детски градини и неправителствени организации. С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. общо 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система.
Проектът е насочен да допринесе за устойчивото развитие при овладяването на българския език, социализацията и интеркултурното образование в 32-те детски градини на територията на общината, съобщи за НДТ Даниела Тодорова – началник на отдел „Европейски проекти, програми и икономическа политика”. Проектът отчита взаимовръзката между семейството, детската градина и безусловните социални процеси, подчинени на основното детско възпитание, образование и подготовка на детето за училище.  Цели се подпомагане на личностното и социално развитие на децата от етническите малцинства на възраст от 3 до 7 години в детските градини на територията на общината. Отчита се, че над 80 на сто от малчуганите са именно от малцинствата.
Проектът предвижда да обхване не по-малко от 600 деца, както и 350 представители на техните семейства.
Една от основните дейности по проекта е допълнително обучение по български език за деца, за които той не е майчин. Предвидена е още работа с родителската общност, създаване на родителски клубове, оказване на подкрепа от психолози за родители и деца. Ще бъдат изградени и клубове по интереси или детски ателиета към детските градини. В тях децата ще имат възможност да се занимават с изобразително изкуство, четене на приказки, драматизации, песни и танци.
Проектът ще се реализира в продължение на 2 години. НДТ


 


Сходни връзки

БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ПОЛУЧАВА ОБЩИНА ДОБРИЧКА ПО ОП НОИР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди