изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:45 EET
Докладът от одита на Общината вече е публикуван от Сметната палата    
НовиниСметната палата публикува доклада за извършения одит за съответствие на управленските решения при планирането и възлагането на обществени поръчки, изпълнение на сключените договори и действията по придобиване, управление и разпореждане с имущество в изпълнение на стратегия за общинска собственост в Община Добрич за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2014 г.



Едно от заключенията му по отношение на обществените поръчки е, че липсва синхрон между текстовете, свързани с предварителните обявления за обществени поръчки. Има допуснати различни по тежест пропуски, грешки и нарушения на приложимото законодателство, поради неприлагане и/или неефективната работа на вътрешния контрол.
Установено е незаконосъобразно изменение на 7 договора за доставки с периодично изпълнение, чрез удължаване на срока на действието им.
В наредбите за общинските жилища съществуват непълноти и противоречия с изискванията на закона при управлението и поддържането на общински жилища, настаняването в резервни жилища, прекратяване на наемните правоотношения, е друго от заключенията.
Действията при съставяне на актове за общинска собственост и изменение на правото на собственост не са в пълно съответствие с нормативните изисквания. Не е приключено удостоверяването на  правото на собственост за предадени на общината земеделски земи „остатъчен фонд“ от 2004 г.; не са съставени нови актове за земеделски земи след влизане в сила на кадастрална карта, в т.ч. за имоти „мери и пасища“ като публична общинска собственост и новообразувани поземлени имоти след изменения в ПУП.
За нежилищните имоти е допуснато: отдаване под наем на имот без да е включен в годишната програма; определяне на по-нисък размер на начална тръжна цена; договаряне на по-ниска наемна цена; нарастване размера на неплатените наеми/обезщетения; ползване без проведен публичен търг или публично оповестен конкурс, със заплащане на „обезщетения“; непредприемане на навременни и съотносими към размера на просрочените вземания мерки спрямо неизправни длъжници.
Взетите управленски решения за сключване на договори при отдаване под наем и събиране на наеми за общинските жилища от „Жилфонд-инвест“ ЕООД, без имотите да бъдат включени като непарична вноска в капитала на търговското дружество, са в противоречие с действащата за периода нормативна уредба, посочва още докладът. Контролните дейности не са установили и предотвратили настаняване на картотекирани семейства/домакинства: без да са декларирани и доказани всички обстоятелства за средно-месечния им доход; настаняване в по-голямо  жилище от полагащото се; без да са декларирали поддържаните в картотеката данни през март 2014 г. и преди утвърждаване на окончателния списък за същата година.
Управленските решения за настаняване в резервни общински жилища не във всички случаи са в съответствие с приложимата нормативна уредба.
Не във всички случаи, в заповедите на кмета, е посочван начинът за плащане на предложената цена от спечелилите търговете лица. По две продажби са приети забавени плащания от единствените контрагенти спрямо определения срок в общинските наредби.
Дадени са препоръки да се актуализират Вътрешните правила за обществени поръчки в съответствие с действащата нормативна уредба в областта на обществените поръчки, да се разработят и внесат за приемане от Общинския съвет критерии за определяне на лицата с увреждания, имащи право на безплатен транспорт по линиите на градския транспорт на гр. Добрич, разходите за които се финансират от общинския бюджет. Препоръчва се да се инициира актуализация в Наредбата за реда за придобиване управление и разпореждане с общинско имущество, както и промяна в действащата наредба за общинските жилища, както и да се определят общински жилища с предназначение „ведомствени“.
Друга препоръка е да се съставят актове за общинска собственост на земеделските земи, за новообразувани поземлени имоти по влезли в сила ПУП през 2013 г.;  нови актове за собственост на 184 имота земеделски земи по кадастралната карта и кадастралните регистри за землището на гр. Добрич;

 


Сходни връзки

Докладът от одита на Общината вече е публикуван от Сметната палата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди