изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:52 EEST
Изкупните цени на пшеницата са ниски, алармират производители    
НовиниИзкупните цени за пшеницата от нова реколта са 240-250 лева за тон фуражно зърно и 270 лева за хлебна пшеница, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.


Макар цените да са ниски и да не удовлетворяват земеделските стопани, те са принудени да продават, за да могат да покриват текущите разходи. Производителите трябва да се подготвят за есенната сеитба, което ги кара да продават. „Неизбежно е да се продава сега. Нямаме възможност да изчакваме по-добри цени”, обясни  Жендов. Според него, притеснително е, че цените на международните пазари се изравниха с цените на родната борса.
Ниските цени се дължат на свръхпроизводството на пшеница в Черноморския басейн, най-вече от Русия, Украйна и Казахстан. Макар да има данни, че във Франция реколтата тази година ще е по-слаба,  ефектът от това ще може да се почувства напролет.
Според Жендов, необходимостта от средства за есенната сеитба ще накара земеделските стопани да продават продукцията си, макар и неизгодно. Проблемът обаче ще дойде от това, че ограничения ресурс, с който ще разполагат, ще наложи да правят икономии, което ще доведе до по-ниски добиви през следващата година.
 


Сходни връзки

Изкупните цени на пшеницата са ниски, алармират производители | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди