изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:40 EEST
ДИМЪТ НАД ШАБЛА ОТ ТЛЕЕЩИ ОГНИЩА ОТ ПОЖАРА НА СМЕТИЩЕТО    
НовиниДимът, който се стеле над Шабла през последните дни, е от остатъчни тлеещи огнища от пожара на сметището, съобщиха от РИОСВ в отговор на запитване, след сигнали от живеещите в морския град.

Пожарът на депото е възникнал на 5 август. В 18 часа е подаден сигнал на тел. 112. Причината за възникване на пожара е палене на открит огън, на разстояние  на около 300 м източно от депото. Наличието на силен вятър в посока към депото и суха растителност са допринесли за пренасянето на огъня към депото. Горели са храсти, сухи треви и част от депонираните в предходно време отпадъци на обща площ от около 80 дка. Установен е причинителят на пожара -  лице от ромски произход. Предприети са действия за овладяване на пожара. На 6 август е започнало запръстяване, заораване с плуг на огнезащтитни ивици около мястото. Пожарът е овладян в 22.55 часа същият ден. На виновното лице е съставен акт за административно нарушение от община Шабла.
Депото за неопасни отпадъци на гр. Шабла е с прекратена експлоатация. Битовите отпадъци се извозват до претоварна станция „Балчик“, където търпят операция по предварително третиране, а нерециклируемата фракция се предава за обезвреждане на Регионалното депо, в землището на с. Стожер, Община Добричка. За депото има изготвен и представен в ПУДООС – София проект за рекултивация.
Община Шабла е информирала РИОСВ  за възникналия пожар с писмо на 11 август. В инспекцията са получени и сигнали от физически лица.
На 11 август е извършена проверка от експерти на РИОСВ - Варна, съвместно с експерт от РЛ при ИАОС. Установено е, че на площ от около 3 дка все още има остатъчни тлеещи огнища, които в момента се ликвидират и са в процес на погасяване.
Извършени са две имисонни  измервания от експерт на РЛ при ИАОС, гр. София, позиционирани до най-близко разположените жилищни сгради с уред ГАЗМЕД ДХ – 4040 за аварийни ситуации. Не са установени стойности на замърсители в атмосферния въздух над пределно допустимите концентрации.
На община Шабла са дадени две предписания: да се извършва запръстяване до преустановяване на горенето; да се информира РИОСВ-Варна след приключване на мероприятията по погасяване на горенето. НДТ
 


Сходни връзки

ДИМЪТ НАД ШАБЛА ОТ ТЛЕЕЩИ ОГНИЩА ОТ ПОЖАРА НА СМЕТИЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди