изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:03 EEST
ЛИПСА НА ГРАЖДАНСКИ ИНТЕРЕС ПРИ ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧНИЯ ДЪЛГ    
НовиниПразна остана заседателната зала на Община Добрич в петък, когато трябваше да се проведе обществено обсъждане на предложение за поемане на публичен дълг. Това става ясно от публикация на страницата във фейсбук на Община Добрич. В нея се казва: „Големият интерес, който изразиха гражданите на Добрич, поканени на обществено обсъждане днес, 19 август от 16.00 часа в Голямата зала на Общината, остана неподкрепен с реално присъствие и участие в процеса.

Въпреки желанието за дискусия, заявено предварително в социалните мрежи, всички до едно места в залата останаха празни. Активната гражданска позиция обаче не се изразява само в социалните мрежи, а изисква и доста голяма степен лична ангажираност и реално участие в обществените процеси и вземането на решения, касаещи целия град.
Да се надяваме все пак, че случилото се е в резултат на ненавременния дъжд и няма нищо общо с интереса на гражданите към дългосрочния дълг“, посочват още от кметството.
Според поканата става въпрос за обществено обсъждане на необходимите действия и условия за кандидатстване за кредит, чрез поемане на дългосрочен дълг, във връзка с изпълнение на Проект № DIR 5112122-13-81 „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”. В поканата се посочва, че поемането на дълга е във връзка с получено писмо от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, в което са описани верифицирани и неверифицирани разходи, наложени и прихванати финансови корекции и нередности.  Община град Добрич, като бенефициент по проекта дължи на общини – партньори за извършени и разплатени от тях разходи за изпълнение на проекта суми – на Община Добричка  -     468 756,46 лв. и на Община Тервел  -  1 291 860,97 лв. В деловодството на Община град Добрич са постъпили писма от двете общини с искане за издължаване на горепосочените суми. „Финансовото състояние на Община град Добрич категорично не позволява тези задължения да бъдат изпълнени със собствени средства в кратки срокове. В тази връзка се предлага Община град Добрич да сключи договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг, предназначен за разплащане на извършените в процеса на изпълнение на проекта разходи от Община Добричка и Община Тервел“, се посочва в поканата.
Максималният размер на дълга е 1 760 618 лева, като срокът за погасяване е до 25 октомври 2021 г. Източниците за погасяване на главницата са от собствени бюджетни средства. За обезпечаване на кредита се предвижда да се учреди залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община град Добрич. НДТ
 


Сходни връзки

ЛИПСА НА ГРАЖДАНСКИ ИНТЕРЕС ПРИ ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧНИЯ ДЪЛГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди