изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:02 EEST
ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Турската авиация атакува в Северна Сирия    
По света Турската бойна авиация и артилерия започнаха удари по цели на групировката "Ислямка държава" в сирийския град Джараблус, а в района действат турски специални части в подготовка на сухопътна операция, съобщиха високопоставени военни представители. В ударите срещу повече от 60 обекта учатва и авиация на предвожданата от САЩ коалиция. Това е първата операция на турската авиация в Сирия от 24 ноември 2015г., когато бе свален руски самолет и се стигна до тежка политическа криза с Москва.

"Целта е да се гарантира сигурността на границата и сирийският териториален интегритет и в същото време да се подкрепи предвожданата от САЩ коалиция в борбата с "Ислямска държава", казва източник на "Ройтерс".

В действителност Анкара преследва малко по-различна цел – да не се допусне Джараблус да попадне в ръцете на сирийските кюрдски Отряди за народна защита (YPG), които са смятани за версия на обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Официалната Анадолска агенция съобщава, че трябва да бъде предотвратена нова вълна от бежанци и да се осигури канал за хуманитарна помощ на населението в района.

Джараблус е последният по-значим град по границата с Турция, контролиран от "Ислямска държава". Той се намира на 54 км източно от Ал Рай, от който неотдавна бяха прогонени ислямистите и на 30 км северно от Манбиж, превзет на 6 август от подкрепяният от САЩ съюз Сирийски демократични сили, включващ и кюрдите от YPG.  http://www.dnevnik.bg

*************************

Турция и оглавяваната от САЩ коалиция са започнали операция в Северна Сирия


Анкара, 24 август /БТА/
Турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали днес операция по прочистването на сирийски граничен град от бойци на "Ислямска държава", съобщи канцеларията на турския премиер, цитирана от Асошиейтед прес.
Позовавайки се на високопоставени турски официални лица и източници от армията, Ройтерс предаде, че турски специални части са преминали в Северна Сирия, но все още предстои да започне сухопътна операция. Продължава дейността по отварянето на коридор, добавиха те.
Според източниците на Ройтерс бойни самолети на Турция и летателни апарати на международната коалиция са извършили четири удара по цели на "Ислямска държава" като част от съвместна операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на групировката.
"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция срещу ИД," каза един от източниците от турската армия.
Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори, които ще обхванат и сирийската криза.
В изявлението на офиса на премиера се посочва още, че граничен район в Турция е обявен за "специална зона за сигурност" и журналистите се призовават от съображения за сигурност и поради заплахата от ИД да не се опитват да отидат там, предаде АП.  http://www.bta.bg/

ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ
  1. ЗА ЕДНИ ТЪГА - ЗА ДРУГИ НАДЕЖДА: Вашингтон натъжен: Използването на ирански бази от Русия е достойно за съжаление
  2. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: „Джебхат ан-Нусра” обяви: Саудитски спецназ ни идва на помощ в Алепо
  3. Извънредно от ЦРУ! Клане в Синай: Избити са джихадистки главатар и десетки терористи, които свалиха руския лайнер
  4. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ:Велик Ден: В „Ал Джазира” плачат, че руските ВКС са попречили на ислямистите да убиват мирни жители в Алепо (
  5. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Кадри на радост! Хиляди сирийци излязоха по улиците на Алепо, за да празнуват свободата си (ВИДЕО)
  6. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Секретна база на САЩ е открита в сирийската провинция Алепо (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)
  7. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Пешмергите устроиха голяма касапница за "Ислямска държава" край Мосул
  8. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Middle East Monitor: Турция започна военна операция в Сирия
  9. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: ТАСС: 200 терористи от „елитните“ отряди на „Ислямска държава“ са били ликвидирани от иракските въоръжени си
  10. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: САЩ подпали чергата на "Ислямска държава" с бомбардировач B-92!


 


Сходни връзки

ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Турската авиация атакува в Северна Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди