изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:51 EEST
АЛБЕНА - НЕОСТАРЯВАЩА КРАСАВИЦА НА 46    
ТуризъмДнес най-големият и безспорно най-модерен курорт по родното Черноморие празнува своя 46-и рожден ден. Посрещнал първите си туристи през далечната 1969 година, днес комплексът продължава да е сред топ дестинациите на България, предпочитани от родни и чужди туристи. С модерния си мениджмът комплексът предлага на пазара модерен, съвременен продукт. Албена е предпочитано място за отдих от семейства с деца. В годините курортът се разви и предлага както най-чистата и добре стопанисвана плажна ивица, така и удобство и уют в хотелите.
Albena, panoramaAlbena, panoramaНа 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на курортния комплекс Албена. Снимка Игнат АбаджиевНа 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л ALBENA/АЛБЕНА Личен архив на Николай Абаджиев и Държавен архив - Добрич

Гостите на комплекса имат възможност да ползват различни спортни съоръжения за възстановяване и релакс. Аквапаркът вече е любимо място на малки и големи. Не един и двама са гостите на курорта, които са му верни в годините и винаги избират Албена за своя летен отдих. Албена днес е една неостаряваща красавица на 46, която е водещ фактор в развитието на туристическия отрасъл в страната ни.

*******************

Албена е символ на спокойствие и красива природа. Красивата природа и приятен климат обаче са привличали хората на това място още през ІІ-ІІІ век, които създават укрепеното селище Геранея. Стотици години по-късно заради уникалните природни дадености – равен бряг, фина пясъчна ивица, приятен климат и прекрасна растителност, местността е избрана за създаването на курорт, част от балчишката курортна част на юг от Двореца в Балчик с името “Балчик – юг”. По-късно е взето решение новият курорт да бъде самостоятелен комплекс с името “Албена”. Красивото име на курорта идва от прочутата героиня от едноименния разказ на Йордан Йовков. Самата дума има латински корен и означава “бял”. Курортът Албена се строи поетапно. Така постепенно той се разраства и става един от най-предпочитаните за морска почивка по Българското черноморие. През 2008 година Албена е избран за най-добър морски курорт в България.

Очарователният български курорт Албена е една от перлите на българското северно Черноморие. Любимият ни и красив курорт е разположен в живописен залив. Безкрайна плажна ивица от 5 км с ширина 150м, фин златист пясък, морски бриз, множество забавления и мечтано спокойствие за прекрасна лятна почивка, Албена е чудесно съчетание на чист въздух, фини пясъци, прозрачна морска вода и много романтика. Албена е един от българските черноморски курорти, за който спокойно можем да кажем, че предлага за всекиго по нещо.

Курортът е многократен носител на наградата “Син Флаг”, което е безспорно доказателство за перфектните условия. Благоприятния климат, уникалната растителност, финият плаж и добре изградената инфраструктура са предпоставка за развитието на курорта. Бидейки един от най-модерните ни черноморски курорти, Албена се гордее с луксозни хотели и богата палитра от забавления. Най-голямата забележителност на курорта е безспорно самото Черно море, чийто бряг е типичен с типичния варовик и пясъчник. Именно това са и материалите, с чиято помощ са изградени повечето от постройките в курорта. Типично за хотелите в Албена е, че са построени на принципа на терасите, като целта е да не се скрива слънцето от високите сгради.
Албена предлага на посетителите си различни атракции, които биха представлявали интерес и за най-претенциозните летовници. Курортът разполага с различни заведения за хранене, нощни барове и дискотеки, Спа комплекси, където спокойно може да се поглезите и спортни центрове за тези, които търсят активна почивка, съчетана с различни забавления. Албена е перфектен курорт за семейни почивки, поради спокойствието и множеството забавления и за най-малките летовници.

НДТ

 ФОТОГАЛЕРИЯТА ЗА АЛБЕНА ВИЖТЕ ТУК

Финалът на конкурса "Мис Черно море 1986" в Албена. Снимка: Николай Абаджиев




 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди