изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:28 EET
"Шпигел": Нов скандал пламна между Германия и Турция: Бундесверът се изтегля от „Инджирлик“?    
По света Нов скандал между Турция и Германия заплашва да провали или най-малкото сериозно да затрудни мисията на коалицията срещу Ислямска държава. Турция от месеци отказва да допусне германски представители на посещение при стационираните в базата на НАТО в Инджирлик войници на Бундесвера. Там германците са стационирали разузнавателните самолети „Торнадо“, с които обхождат региона, завладян от ислямистите, а с техните данни тръгват на мисия бомбардировачите на останалите съюзници, съобщава "24 часа".

Турция е спряла достъпа да германските войници в знак на протест срещу резолюцията, осъждаща арменския геноцид, която Бундестагът прие в началото на лятото. След като бе спряна визита на германски депутати, журналисти и дори на военния държавен секретар Ралф Браукзипе, социалдемократите в управляващата коалиция настояха Бундесверът да бъде изтеглен от Инджирлик. 

„Правителството трябва да действа и да потърси други бази за военните“, заяви експертът по сигурността на ГСДП Райнер Арнолд пред списание „Шпигел“. Военото министерство вече оглежда бази в Кипър и Йордания. Изпълняването на мисията би било възможно и от там, но с доста по-големи трудности. Германците ще се откъснат от американците и трудно ще им предават разузнавателните си данни. Снабдяването на войниците също ще е по-трудно и скъпо. 

Най-лошото при такъв сценарий е, че мисията срещу Ислямска държава ще бъде прекъсната поне за два месеца, докато се предислоцират самолетите.

Означава ли освобождаването на Инджирлик, че Турция напуска НАТО? 

САЩ са започнали да пребазират в Румъния дислоцираното си в Турция ядрено оръжие на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара. Според различни данни, между 20 и 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ от Инджирлик се премества в базата Девеселу, пише "Звезда". Сега експертите се интересуват от отговора на следния въпрос: означава ли освобождаването на Инджирлик, че Турция ще напусне НАТО?
 
Междувременно в страната протестите продължават. Турците горят американски знамена, искат затварянето на Инджирлик и премахването на атомните бомби, които се пазят там по искане на НАТО още от времето на Студената война.
 
Под земята на турската въздушна база в момента се намират около 50 атомни бомби В61. Това е една четвърт от ядрения арсенал на НАТО. Мощността на бойните глави достига 170 килотона. Трябва да се отбележи, че за унищожаването на Хирошима американците са използвали заряд от 15 килотона. Междувременно, Инджирлик се намира само на 100 километра от границата със Сирия, където се водят активно бойни действия с терористите.
 
„След опита за преврата отношенията между САЩ и Турция се влошиха до такава степен, че Вашингтон повече няма доверие на Анкара да му пази оръжието. Затова е взето решение то да бъде преместено в авиобазата Девеселу в Румъния”, пише белгийското издание Euractiv.
 
На свой ред румънски дипломати заявиха, че информацията за преместването на ядрени бойни глави на САЩ от Турция не е вярна. Но, както твърдят редица експерти, няма гаранции, че Вашингтон е искал разрешение от Букурещ за преместването на своите оръжия.

http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

"Шпигел": Нов скандал пламна между Германия и Турция: Бундесверът се изтегля от „Инджирлик“? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди