изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:29 EET
МАГИЯТА НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ "БОГОРОДИЦА" СЪЖИВИ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ    
КултураГолям зрителски интерес и хубаво време съпроводиха осемнадесетото издание на Добруджански фолклорен събор “Богородица”. Най-голямото културно събитие в календара на Община Генерал Тошево се проведе по утвърдена вече традиция в лятното кино на градския парк през последните два почивни дни на месец август. Форумът, който е записан и в Националния културен календар, събра повече от 60 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Специални гости на събитието пък бяха формациите от село Албота (район Тараклия – Молдова) и село Виноградное (Болградски район – Украйна).
PN 053-16 30.08.2016 ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО: Добруджанският фолклорен събор “Богородица” събра в Генерал Тошево повече от 60 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Специални гости на събитието пък бяха формациите от село Албота (район Тараклия – Молдова) и село Виноградное (Болградски район – Украйна).  PN 052-16 30.08.2016 ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО: Добруджанският фолклорен събор “Богородица” събра в Генерал Тошево повече от 60 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Специални гости на събитието пък бяха формациите от село Албота (район Тараклия – Молдова) и село Виноградное (Болградски район – Украйна).

Присъствието на фолклорните ансамбли от Украйна и Молдова, които се изявиха във втория ден от събора, го превърна в едно незабравимо преживяване за всички гости и участници.
Дълго чаканият културен форум беше официално открит в съботния ден от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров в присъствието на председателя на Общинския съвет Стилиян Стоянов, зам.-кмета Георги Георгиев, председателя на Съюза на Народните читалища Николай Дойнов и Галя Асенова – водеща на предаването “От българско, по-българско” на телевизия СКАТ. Веднага след откриването, първи на сцената се появи съставът НЧ “Асен Златаров–1940”, село Стефан Караджа, който даде тон за начало на прекрасния фолклорен празник. Последваха няколко изпълнения на различни формации от читалищата в селата Ситово, Садово и Орешак преди появата на първите изпълнители от Община Генерал Тошево. Това бяха дейците от клуб на пенсионера “Лазар Спасов”, село Спасово. До края на първия ден от събора на сцената в лятното кино се изявиха състави от общините Аксаково, Шабла, Провадия, Крушари, Н. Козлево, Силистра и други.
В неделния ден от фестивала освен родните формации на сцената излязоха и съставите от село Албота – Молдова, и село Виноградное – Украйна. Изпълненията на двете групи от чужбина определено бяха кулминацията на фолклорната проява. Първи на сцената се появиха децата от Молдова, които представиха програма от близо половин час, включваща разнообразни народни танци, предизвикали огромен интерес сред насъбралото се множество. Младежкият танцов ансамбъл “Асорти” от село Албота показа на публиката как се съхранява фолклорното богатство на региона. Гостите от Болградския район в Украйна се появиха на сцената веднага след децата от Молдова и буквално просълзиха жителите на града със своите песни. Народният самодеен хор “Буджак” беше подготвил незабравим репертоар от много силни и чувствени български мелодии, които оставиха без дъх публиката в лятното кино.
Между двата дни от фолклорния събор – в топлата съботна вечер на 27 август, българският народен певец Илия Луков изнесе близо двучасов концерт пред жителите и гостите на града. Лятното кино едва побра всички желаещи да се насладят на гласа на изпълнителя, а кулминацията на събитието беше огромното хоро, което кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поведе с огромно знаме в ръка. НДТ


 


Сходни връзки

МАГИЯТА НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ "БОГОРОДИЦА" СЪЖИВИ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди