изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:30 EEST
"Music campus Balchik " стигна до Аржентина и Китай    
НовиниЗа трети пореден път в Двореца в Балчик се провежда "Мюзик кампус Балчик" /"Music campus Balchik"/, който се провежда под патронажа на сдружение "Култура край границата" и с подкрепата на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца". Форумът включва майсторски класове и концерти на преподаватели и участници.





Участниците тази година са 56 от 11 страни – България, Китай, Аржентина, Франция, Испания, Германия, Швейцария, Румъния, Литва, Турция, Грузия, съобщи ръководителят на проекта Жасмина Щалдер – председател на сдружението организатор „Култура край границата”.
38 от тях са учениците, които участват в майсторските класове по цигулка, виола, камерна музика, китара, флейта, чело. „Мнозинството от тях са от България и аз за пореден път съм впечатлен колко са талантливи, възпитани и възприемчиви тези млади хора” – тази оценка постави артистичният директор Aлександру Гавриловичи, който е преподавател по цигулка в Швейцария.
Най-младият изпълнител сред 38-те ученици е 11-годишна челистка от музикалното училище в София,но лятната академия насърчава и 30-годишни таланти. Учениците, макар да не се познават, вече прехвърлиха една от границите, като сформираха камерни ансамбли и също ще се представят пред публиката, казаха организаторите на форума.
Преподаватели в майсторските класове на лятната академия за млади таланти ще бъдат именити европейски инструменталисти, съобщи Жасмина Щалдер, председател на "Култура край границата". Цигуларят Александру Гавриловичи, който е и художествен директор на форума, пристига от концертната сцена в Берн,Феликс Ренгли - флейта, и Пабло Маркез - китара, от Базел,челистът Стефан Хаджиев - от Лондон,Йоне Калиунаите - виола, от Саарбрюкен, преподавателят по камерна музика Михаел Волф - от Лозана.
Четирима преподаватели са за първи път в Балчик. Те са преподаватели по флейта, виола, както и по камерна музика.
За първи път тази година е ангажиран и българският челист Стефан Хаджиев, който живее и работи в Лондон. За първи път ще има майсторски класове и по китара с преподавател Пабло Маркес от Аржентина, който от 20 години живее в Европа. За втори път гостува Феликс Ренгли – преподавател по флейта.
На 4 септември учителите на младите таланти ще покажат майсторство в обща концерт. На 7, 8 и 9 септември са концертите са концертите на класовете по флейта, по класическа китара и на всички струнни инструменти.
Лятната академия инвестира в бъдещето на младите изпълнители и ги подкрепя в пътя им напред,заяви артдиректорът на кампуса, добави цигуларят. Той посочи, че всяка година форумът прескача някаква граница. Това, което всички съпреживяват без някакви материални или политически интереси, е как се случва нещо. „В крайна сметка всички тези наши усилия са да инвестираме в бъдещето на тези млади хора и да ги подкрепим в техния път напред. За нас, като преподаватели, срещите също са много интересни, защото учениците са като вид огледало. Самият факт, че от толкова много места идват млади хора, за да бъдат заедно и с нас, показва, че правим нещо смислено“, каза Гавриловичи. По думите му, целта на кампуса е да се даде възможност на тези млади хора да бъдат по-самостоятелни и автономни в своето мислене. „Искаме да ги научим да станат свои собствени преподаватели“, допълни артистичният директор на "Мюзик кампус Балчик"
Има участници, които са за трета година тук. Насочили сме се предимно към музикалните училища в Русе, София, Пловдив и Бургас, каза ръководителят на проекта Жасмина Щалдер – председател на сдружението организатор „Култура край границата”, с очакване да се присъединят възпитаници и на музикалното училище във Варна. Сред задачите на кампуса е да се развива камерната музика, младите да се учат да свирят.
Днес фестивалът бе открит с изложба на младия художник от София Красимир Генов. Жасмина Щалдер посочи, че по този начин за втора година "Мюзик кампус Балчик" пресича съвременното визуално изкуство с класическа музика. Тя благодари на екипа на ДКИ „КЦ „Двореца“ Жени Михайлова и на нейния екип.
„Ние сме много горди и щастливи, че "Мюзик кампус Балчик" от година на година се разразства, че все повече талантливи студенти от цял свят искат да се учат и да бъдат обучавани на това прекрасно място. Тази година за първи път ДКИ „КЦ „Двореца“ предоставя всички свои зали – общо шест, където да се разположат заниманията на студентите, според инструменти и нацчин на преподаване.
 


Сходни връзки

"Music campus Balchik " стигна до Аржентина и Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди