изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:20 EET
„ТЕ ЗАГИНАХА ЗА ДОБРУДЖА” - ЕДНО НОВО ЦЕННО ИЗДАНИЕ    
Култура Внушителните 882 страници съдържа дългогодишният усърден труд на двамата автори историци Петър Бойчев и Радослав Симеонов, съответно от музеите в Тутракан и Добрич – там, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война. Съвременната ни историография отдавна се нуждаеше от такова ценно издание, защото в него са поместени имената на всички български войници и офицери, загинали на Добруджанския и т. нар. Серетски фронт по време на Голямата война, архивни данни, карти, схеми, снимки, справочен апарат и др.

Огромен е броят на нашите сънародници, които търсят следите на своите дядовци и прадядовци и пазейки оскъдни документи или пожълтели от времето снимки, търсят във военните ни гробища свидетелства за техните предци. Най-често те обикалят стотици километри и дори не знаят къде да търсят дирите на отдавна изминалите времена. Именно личните срещи с тези хора подтикват авторите да започнат издирване на имената на героите, дали живота си за България, като преценяват, че тази колосална работа би била най-подходящия израз на признателност към паметта им. Самите автори в началото на зараждане на идеята – в далечната 2006 г., все още не знаят, че ще се сблъскат с продължителна и отговорна задача, която ще обсеби ежедневието им години наред. В началото на изследването те проучват топонимията в Северна Добруджа, както и историята на отделните войскови части, воювали на Добруджанския фронт през периода 1916 – 1918 г.
В хода на проучването възниква идеята да се осъществи научноизследователска експедиция по бойния път на Трета българска армия, като първата се провежда през 2007 г., а след това следват още четири – през 2008, 2010, 2013 и 2016 г. По време на тези експедиции те успяват да обходят между 150 и 200 обекта, където са били водени битки или места, за които имат данни за погребани български военни чинове. В процеса на работа те установяват, че българските гробища на територията на Румъния са били най-брутално и целенасочено унищожавани от румънските власти още в първите две десетилетия след края на войната, за да се заличи споменът за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.
Авторите класифицират българските военни гробища в Румъния в четири основни групи. Първата и най-многобройна група са тези, възникнали на терена на самото полесражение или в непосредствена близост до позициите или полевите болници. Втората група са войнишките паметници, издигани в дворовете на църквите и погребения, извършвани в манастирски комплекси. Третата група войнишки паметници в Северна Добруджа са погребенията, извършвани на терените на селски и градски гробища, в училищни и частни дворове. Четвъртата и най-интересна група са изградени и обособени като класически военни гробища, обикновено разположени на територията на граждански гробища.
Публикуването на 15468 имена на загинали български войници и офицери в Първата световна война, дали живота си за Добруджа, ще позволи да се възстанови съдбата им и мястото на погребване, където потомците ще могат да поднесат цвете и да се преклонят в тяхна памет. А почитането паметта на загиналите в съвременния свят е мерило за цивилизованост и критерий за признателност към тези, които са били преди нас.
Екатерина НИКОЛОВА-ЦАНЕВА

Бележка на редакцията 
Представянето на книгата от двамата й автори бе снощи във фоайето на дом-паметник "Йордан Йовков". Тези, които се събраха, за да чуят интересни факти от изследователската работа на Р. Симеонов и П. Бойчев имаха възможност да си купят и вестник - специално издание на двата музея в Тутракан и в Добрич, посветен на боевете от 1916 г. На 2 септември своята книга представи и Ангел Джонев - „Отиваха юнаците, отиваха. Петдесет и трети пехотен резервен полк през Първата световна война”, посветена на малко познатия от историята ни полк, който също е дал своя принос за битката в Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

„ТЕ ЗАГИНАХА ЗА ДОБРУДЖА” - ЕДНО НОВО ЦЕННО ИЗДАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди