изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-24 @ 23:14 EEST
СЪЗДАВАТ НОВИ ГОРИ В ОБЛАСТТА    
ЕкологияСевероизточно държавно предприятия ще залеси общо 920 дка през есента


920 дка ще бъдат залесени от Североизточно държавно предприятие през тази есен, съобщиха от пресслужбата на държавното дружество. Общо 1135 дка нови гори ще бъдат създадени през 2016 г. от предприятието, което стопанисва държавните горски територии в четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. В рамките на пролетния сезон в горските и ловни стопанства към СИДП бяха залесени 215 дка. В резултат от планираните мероприятия до края на годината ще бъдат засадени 60 000 фиданки - зимен дъб, цер, благун, червен дъб, космат дъб, акация, гледичия, сребролистна липа, планински и полски ясен, топола и др.  Така залесяванията през тази година ще бъдат двойно повече спрямо предходната 2015 г., когато обхванаха 642 дка. До края на годината на територията на Варненска област ще бъдат създадени 306 дка нови гори, като през есента предстои залесяването на 261 дка. 108 дка от тях са в границите на ДЛС „Шерба”, а 88 дка - на ДГС „Варна”, 6 дка от които в района на кв. „Аспарухово” ще бъдат засадени с церови фиданки. От планираните за тази година 299 дка нови гори в Шуменска област 194 дка ще бъдат залесени през есенния период. Преобладаващата част от тях – 82 дка, са на територията на ДГС „Преслав”, 20 дка – в ДЛС „Паламара”, а 19 дка – в обхвата на ДГС „Шумен”.
Нови гори ще да бъдат създадени и в област Добрич. През тази година залесените площи там ще обхванат 283 дка. Залесителните мероприятия на 260 дка от тях ще приключат през есента, като в това число са  117 дка в ДГС „Генерал Тошево”, 74 дка в ДЛС „Тервел” и 69 дка в ДГС „Добрич”.
През тази есен ще бъдат залесени и 204 дка от общо 247 дка нови гори в обхвата на СИДП в област Търговище. Преобладаващата част от планираното залесяване ще бъде на територията на ДЛС „Черни лом” -  191 дка.
„През тази година се предвиждат и редица дейности по естественото възобновяване на горите, чрез които се запазва генофонда на местните видове и се осигурява подмладяване на старите гори по естествен начин. Чрез  тези мероприятия, които ще обхванат 24 000 дка зрели гори на територията на предприятието, се постига и превръщане на издънковите гори в семенни (високостъблени). Планирано е също попълване на култури върху площ от 174 дка”, обобщи инж. Веска Стойнева, началник на отдел „Възобновяване и стопанисване на горите” в СИДП.  По думите й за 5 200 дка горски култури са набелязани мерки за окопаване на младите фиданки и за премахване на растителността, която ги заглушава. Почвоподготовката, която е задължителна за успешното залесяване, през 2016 г. ще обхване 1 035 дка. НДТ


 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ НОВИ ГОРИ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди