изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:37 EET
В ДОБРИЧ БЕ ОТКРИТ ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ    
НовиниСкулпторът Алексанъдр Хайтов го озвучи с "Шуми Марица"
PN 054-16 7.09.2016 ДОБРИЧ: Първият паметник на ген. Иван Колев - Спасителя на Добрич, Добруджанския герой, Освободителя на Добруджа бе открит официално в присъствието на премиера Бойко Борисов.  PN 055-16 7.09.2016 ДОБРИЧ: Първият паметник на ген. Иван Колев - Спасителя на Добрич, Добруджанския герой, Освободителя на Добруджа бе открит официално в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Първият паметник на ген. Иван Колев - Спасителя на Добрич, Добруджанския герой, Освободителя на Добруджа бе открит официално в присъствието на премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.
Паметникът се издига в градинката до концертна зала "Добрич". Композицията изобразява предводителя на българската кавалерия със сабя в ръка, яхнал своя кон Пирин. Проектът е на авторски колектив с ръководител скулптора Александър Хайтов. Паметникът е излят от 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Целият паметник, включително с постамента, е близо 6 метра. Вторият етап предвижда поставянето на 20 плочи в полукръг, зад скулптурата, на които ще бъдат изписани имената на 1053 войници, офицери, загинали в Добруджанската война. Ще бъдат изписани имената им и населените им места, за да могат наследниците им да знаят, че там са загинали техните праотци.
Сериозни коментари в обществото предизвикаха изписаните на плоча на монумента думи на ген. Колев: ”Кавалеристи, Бог ми е свидетел,че съм признателен на Русия за дето ни освободи, но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг който пречи за освобождението на България”. В задната част на постамента е вградена пръст от градината в родния дом на ген. Колев в с. Бановка, Бесарабия. Разнопосочни коментари има и във връзка с това, че паметникът е озвучен с марша „Шуми Марица“. В предното копито на коня е монтината фотоклетка, която отчита преминаването край паметника. При това се задейства изпълнението на марша, който е бил национален химн на България от 1879 (официално от 1886) до 1944 (официално до 1947) г.
Това е първият паметник на Освободителя на Добруджа, макар това да е третата инициатива за издигането му за близо сто години.
Сред официалните на откриването бяха още началникът на отбраната ген. Константин Попов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Красимир Каракачанов и Явор Нотев – зам.-председатели на Народното събрание, председателите на парламентарни групи - Валери Симеонов /Патриотичен фронт/, Волен Сидеров /Атака/, Найден Зеленогорски /съпредседател ПГ Реформаторски блок/, народни представители от Добрич Румен Иванов, Живко Мартинов, Валентин Николов, Рушен Риза, Детелина Николова – областен управител, Иво Пенчев – председател на Общинския съвет, родственици на ген. Иван Колев, дипломати, генерали, адмирали, граждани и гости. Оказа се обаче, че политиците изместиха от полезрението Сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев, учредено през 2007 г., с председател акад. Георги Марков.
Министър Николай Ненчев, кметът Йордан Йорданов и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прерязаха лентата на паметника.  Митрополит Йоан, заедно с архиерейския наместник отец Иван Дойчев и свещеници осветиха паметника.
„Добрич дочака сто години, за да бъде изграден и издигнат паметника на неговия освободител. През последните сто години е имало опити за изграждане на този паметник на два пъти, но и двата, за съжаление, осуетени. Бих искал да благодаря на г-н Борисов, г-н Ненчев, г-н Симеонов за каузата, която гонехме, а именно да създадем, да издигнем този паметник на нашия герой, който се е борил и освободил Добрич и Добруджа и се е бил на много фронтове за България“, каза при откриването на паметника кметът Йордан Йорданов. И завърши с думите “Паметта ще пребори забравата“.
Валери Симеонов, който осигури част от средствата за изграждане на паметника, изказа благодарност на всички, благодарение на които стана възможно откриването на този паметник. Той припомни, че от момента на поставянето на поръчката до днес са изминали 2 месеца и 20 дни. „Оказа се, че, когато българите са обединени от обща кауза, всичко е възможно“, каза той. И допълни, че израждането на този паметник е въпрос на негов родов дълг. „Моят дядо се е сражавал като артилерист в тези три велики епични  дни и ми е разказвал като дете подробности около това сражение, все факти, които нямаше къде да бъдат прочетени. Те не бяха написани в историята. От сърце желая ген. Колев, който днес намери място в град Добрич да намери подобаващото си място и в българската история. Да живее България“, заяви Валери Симеонов.
На мемориала бяха положени венци и цветя от премиера, министъра на отбраната, началника на отбраната генерал Константин Попов, от много депутати, от представители на местната власт, областния управител и други.
Пред паметника се поклониха и родственици на генерал Иван Колев, кметът на родното му село Бановка и представители на българската общност в Украйна.
Церемонията завърши с марш на военнослужещи от военни формирования на Военноморските сили и Представителният духов оркестър на ВМС.НДТ


 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ БЕ ОТКРИТ ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди