изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:21 EEST
ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: BBC: Прекратяването на военните действия в Сирия ще започне от 12 септември    
По света Женева. Русия и САЩ са се договорили „прекратяването на военните действия“ да започне след залез слънце на 12 септември, предава BBC. Според плана сирийското правителство ще преустанови своите мисии в определени райони, контролирани от опозицията. Седем дни след началото на примирието Русия и САЩ ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.

За да бъде успешен планът, и сирийският режим, и опозицията „трябва да изпълнят своите задължения“, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери. От опозицията са отбелязали, че са готови да спазят плана, ако сирийското правителство „покаже, че е сериозно“.
Министърът на външните работи на Русия потвърди, че сирийското правителство е „готово да изпълни“ задълженията си.
„Прекратяването на военните действия изисква достъп до всички обсадени и трудни за достигане райони, включително Алепо“, допълни Кери, уточнявайки, че това също така ще улесни доставянето на хуманитарна помощ в източната част на града.

Женева. САЩ и Русия са се договорили да проведат съвместни въздушни удари в Сирия, ако новото примирие продължи седмица, отбеляза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в петък, предава AFP. „Ние постигнахме споразумение за зоните, в които тези удари ще бъдат извършени“, уточни Лавров.
http://www.focus-news.net

Зад кулисите: Съдбовните преговори САЩ-Русия за Сирия буксували 5 часа заради Обама, разкри Мария Захарова



САЩ и Русия обявиха мирен план за Сирия, ще нанасят координирани удари срещу терористите  САЩ и Русия договориха мирен план по сирийското регулиране, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в Женева сред преговорите с руския външен министър Сергей Лавров. „САЩ и Русия обявяват за план, който се надяваме да спре страданията в Сирия и да осигури преход към политически процес“, посочи Кери.По думите му предвижда се да бъдат изключение въздушните удари в онези райони в Сирия, където се намират опозиционните сили. "САЩ и Русия призовават съвместно всички страни да поемат ангажимент за спиране на военните действия. Има ясен срок, от 00:00 часа 12 септември", изтъкна още държавният секретар на САЩ, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

По думите му, ако прекратяването на огъня се задържи една седмица, двете страни ще предприемат координирани военни действия срещу терористите в Сирия. Необходимо е режимът за прекратяване на огъня да обхване и Алепо, в противен случай ще се провали споразумението между САЩ и Русия за Сирия, изтъкна Кери.

“Става дума за създаване колкото се може по-бързо на демилитаризирана зона, за да бъдат възобновени там хуманитарните операции”, поясни той. По думите му предвижда се да бъдат изключение въздушните удари в онези райони в Сирия, където се намират опозиционните сили Според него изпълнението на споразумението между САЩ и Русия за Сирия зависи и от Дамаск, и от сирийската опозиция.

Кери посочи, че „процесът по разграничаване на действащите в Сирия терористични групировки ще се провежда под ръководството на експертен съвет, който ще действа и за спазването на прекратяването на огъня.“ Джон Кери изрази благодарност към Русия за работата по сирийското регулиране. Авиациите на Русия и САШ ще извършват съгласувани удари срещу терористите, обяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние съгласувахме районите, в които такива удари ще бъдат координирани. И в тези райони ще работят само въздушните сили на Русия и САЩ“, добави той. По думите му Русия и САЩ са съгласували пет документа за Сирия, всички те създават условия за възобновяване на политическия процес. Те обаче ще останат непублични заради чувствителноста на информацията, поясни Лавров.

„Не искаме тя попадне в ръцете на онези, които вероятно ще се опитат да провалят изпълнението на мерките, предвиждани както в рамките на хуманитарните доставки, така и в други части от нашите договорености“, обясни руският външен министър. Първата стъпка по реализирането на договореностите ще бъде спирането на огъня, първоначално за 48 часа.

Механизмите за реагиране на нарушенията на примирието ще заработят още от 12 септември, понеделник, когато то трябва да влезе в сила. Според Лавров режимът за прекратяване на огъня трябва да покаже стабилността си в продължение на една седмица. Руският външен министър подчерта, че разграничаването на терористите от умерената опозиция е записана като ключов приоритет в договореността на Русия и САЩ за Сирия.

Двете страни ще създадат специален център с участието на военни и разузнавачи за разграничаването на силите в Сирия и съгласуване на ударите срещу терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“. Русия горещо приветства заявлението на САЩ за твърдото им намерение да се борят с "Джебхат ан-Нусра", изтъкна Лавров. Той разкри още, че сирийското правителство е било информирано за споразумението и го е приело.

Министърът посочи още, че американските санкции срещу Русия не са попречили за изработването на споразумението за Сирия. Лавров благодари на американската делегация, аналогична благодарност към руската стана изрази и Джон Кери. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров почерпи с пица и водка журналистите, които отразяваха руско-американският преговорен маратон за Сирия в Женева. Всъщност пиците били изпратени от американската делегация, за да изкупи вината за проточилата се преговорна пауза от над 5 часа.

Това разкри на страницата си във Фейсбук говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова. Руско-американските преговори Лавров-Кери продължиха над 13 часа и биха московските преговори от 15 юли. Лавров донесе няколко кутии с пици на журналистите. Жестът му бе посрещнат с аплодисменти от журналистите. Един от тях шеговито попитал: “А къде е водката“. Лавров излезе от залата, но след малко се върна и попита кой иска водка, след което предложил пакет с две бутилки. „Пицата е от американската делегация, а водката от руската“, обяви Лавров.  

Захарова написа във Фейсбук, че Кери изпратил на Лавров и екипа му пица, „за да изкупи (неудобството) от проточилата се 5 часа пауза, по време на която американската делегация съгласуваше преговорите с Вашингтон“. По-рано бе съобщено, че американският президент Барак Обама отишъл да играе голф в момент, когато Вашингтон съгласуваше позицията по водените в Женева руско-американски преговори за регулиране на сирийския конфликт.

Това стана малко, след като в Женева източник от руската делегация съобщи на журналисти, че делегациите вече 5 часа чакат съгласуването на позициите в американската столица. „Очевидно съгласуването на преговорните позиции е заседнало във вашингтонската вертикала на властта. Този път съгласуването заседна повече от пет часа“, бяха думите на източника пред репортерите.

Няколко минути по-късно от Вашингтон дойде съобщението, че Барак Обама е напуснал Белия дом. Агентите на Сикрет сървиз, съпровождащи държавния глава, бяха облечени във всекидневни дрехи, а не официални, от което журналистите направиха извода, че президентът е приключил с работния си ден. А малко по-късно стана известно, че Обама е пристигнал във ВВС базата „Ендрюс“ край Вашингтон и заиграл голф на създаденото там игрище.  http://www.blitz.bg

ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ
  1. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Турската армия разчиства Джараблус от терористите на "Ислямска държава" /НА ЖИВО/
  2. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Турската авиация атакува в Северна Сирия
  3. ЗА ЕДНИ ТЪГА - ЗА ДРУГИ НАДЕЖДА: Вашингтон натъжен: Използването на ирански бази от Русия е достойно за съжаление
  4. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: „Джебхат ан-Нусра” обяви: Саудитски спецназ ни идва на помощ в Алепо
  5. Извънредно от ЦРУ! Клане в Синай: Избити са джихадистки главатар и десетки терористи, които свалиха руския лайнер
  6. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ:Велик Ден: В „Ал Джазира” плачат, че руските ВКС са попречили на ислямистите да убиват мирни жители в Алепо (
  7. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Кадри на радост! Хиляди сирийци излязоха по улиците на Алепо, за да празнуват свободата си (ВИДЕО)
  8. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Секретна база на САЩ е открита в сирийската провинция Алепо (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)
  9. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Пешмергите устроиха голяма касапница за "Ислямска държава" край Мосул
  10. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Middle East Monitor: Турция започна военна операция в Сирия
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: BBC: Прекратяването на военните действия в Сирия ще започне от 12 септември | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди