изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:43 EEST
НА ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО В ШАБЛА ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ ПРИЗОВЕ ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ГИГАНТИ    
ЗемеделиеНа Празник на плодородието в Шабла ще бъдат връчени призове за плодове и зеленчуци гиганти, съобщават от общината за събитието, което ще събере стопаните от региона на 11 септември.

Жури ще претегли на кантара най-едрите тикви, ябълки, круши. В традиционния зеленчукопроизводителен район се очаква да има голяма конкуренция и сред градинарите, отгледали домати, пипер, патладжан, моркови.
В четвъртото издание на празника майстори на автентични стари гозби ще си оспорват наградата "Вкусът и традициите на Шабленския край". На изложението в градския парк ще има и сцена за певци и танцьори самодейци.
Празникът на плодородието се организира за четвърта поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните. С решение от 29 април 2014 г. датата 14 септември е определена за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, и се отбелязва като „Кръстовден“, свързан с началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.
По вече утвърдената традиция и тази година всички местни производители ще имат възможност да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории:  най-едри зеленчуци /лук, морков, тиква, диня, грозд, картоф, домат, капия и др./; най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти. 
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвения свински кебап със зеленчуци от  Ути. НДТ


 


Сходни връзки

НА ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО В ШАБЛА ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ ПРИЗОВЕ ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ГИГАНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди