изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:11 EEST
Нов православен храм бе открит в село Плачи дол    
НовиниПървият православен храм в село Плачи дол бе открит днес в присъствието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, областния управител Детелина Николова, кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков, председателя на Общинския съвет Донко Марев. За празника бяха дошли кметове на населени места от общината, дарители, жители и гости на селото.




Параклисът "Св. вмчк. Георги - Победоносец" бе осветен от митрополит Йоан. От името на епархията той връчи и парично дарение на храма. С грамоти отличи основните „виновници” за събитието – инж. Тошко Петков, Донка Марев, кмета на село Плачи дол Атанас Пенев, както и основните дарители за храма.
„Църквата е единствена в този район. Тя може и да е малка, но е малък храм, който свидетелства за  вярата на тези хора, които го изградиха и пожелаха той да съществува тук”, сподели владиката. От днес нататък в то малък храм в голяма степен ще може да се извършва богослужението – свети тайнства, литургии.
Има икони на Св. Василий Велики и Св. Йоан Златоуст, на Молещата се Света Богородица, царски ред икони – на Христос, Богородица, Св. Йоан Предтеча и Св. Георги, а в купола е Христос Пантократор или Благославящия Христос.
Оттук насетне всеки един човек ще може да кръщава своите дечица, ще може да се сключва църковен брак, ще може да се отправя молитва за здраве. На храмовия празник ще може да се служи света литургия.
Митрополит Йоан благодари на областния управител Детелина Николова, на кмета на Община Добричка Тошко Петков, на председателя на Общинския съвет Донко Марев и кмета на селото Атанас Пенев, на ктиторите, на отец Стоян, който почти през целия си живот служи на Свети Георги.
Божият народ гради храма, обединението на всички хора – кой с каквото може – с труд, молитва, с финансови средства. Това е изключително радостно и важно събитие. То много пъти дава повод на хората да се съберат. Когато на едно място има храм, следователно има и молитва. Хубаво е храмът, отваряйки своите двери, да заживее своя живот.
Отец Стоян Димов благодари на митрополит Йоан за подкрепата.
Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков подари икона на Св. Георги Победоносец с пожелание този храм да бъде място на вярата, да ни дава сили, да ни вдъхва надежда, да бъде храм за молитва и за опрощение, и на силния и на слабия, и на здрави и на болния, и на добрия и на лошия. От сърце пожелавам на всички жители на с. Плачи дол да бъдат здрави, да посещават место храма, където да измолят опрощение и благодат.
Първата копка на храма е направена преди точно една година – на 10 септември 2015 г. Той носи името на Свети Георги, който е патрон на село Плачи дол, което празнува на 6 май.  За изграждането на параклиса са от отчисленията от наеми от земи и договори за арендуване, както и от дарения. Получихме изключителна помощ от бизнеса. Над 100 души участваха с по-големи от 100 лева. Имаше дарители, които направиха дарения от 4000 – 5000 лева. Разбира се, имаше и дарители с по-малки суми, възрастното население на селото също се включи, макар и с малки суми, според възможностите си”, сподели кметът на селото Атанас Пенев.
На заседанието на църковното настоятелство имаше идея храмът да е по-голям, да бъде като църква. Надделя обаче мнението, че с по-малко средства ще можем да направим по-красив храм, а и за село с параметри като нашето – 800-1000 жители, този параклис е достатъчен. Проектът е на арх. Асен Коев, който предостави проекта като дарение. Камбаната на параклиса е лично дарение от Донко Марев. Има икони, които са лични дарения, аналоите – също.
Кръстът е дарен от доц.д-р Атанас Пенев – кардиолог от Варна, който е роден в Плачи дол.
В селото досега не е имало действащ храм. По румънско е имало изградени основи за църква, но през 80-те години на миналия век те са съборени, а камъкът е използван за ремонта на часовниковата кула в АЕМО „Старият Добрич”.  Строителството е извършено от „Ел Си Трейд”, като изграждането бе основно под надзора на Ивелин Денчев, който е и основен спонсор.
Досега жителите на селото са ходили на църква в Добрич. В селото има много млади хора, което дава надежда, че в параклиса ще се сключват църковни бракове, ще има и кръщенета.
Постоянно живеещите жители на селото са 800, а с прииждащите броят им надвишава 1000. През последните три месеца има 12 сделки за имоти, все с млади хора. Има инвестиционни намерения за изграждане или разширяване на производствени и складови помещения. В Плачи дол живеят англичани, руснаци.
В училищна възраст са около 25 деца. В селото има и детска градина.
 За храма ще отговаря отец Стоян Димов, който е председател на църковното настоятелство.  
 


Сходни връзки

Нов православен храм бе открит в село Плачи дол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди