изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:16 EEST
32 производители се включиха в изложението „Подкрепяме българското“    
Новини

Изложение „Подкрепяме българското“ се проведе  в Добрич. На него продукцията си представиха 32 производители от региона – фирми и частни земеделски стопани.



То започна при много голям интерес от стана на потребителите. Те имат възможност да намерят разнообразна продукция от региона – плодове и зеленчуци, екологични чисти сокове, олио от тиквено семе, ябълки от градина в региона и произведен от тях сок и оцет, мед и апипродукти, хлебни изделия, месни и рибни консерви, рибни продукти и миди, гъши дроб, богата гама от млечни и месни произведения и други.

Сред най-посещаваните щандове бе този с млечните и месни продукти на „Недко Недев – Овчарово“. Атрактивен бе щандът на „Белла България“, където девойки с народни носии посрещаха посетителите, а те имаха възможност да опитат от наложилите се на пазара продукти с марка „Орехите“.

Някои от стоките, предлагани на изложението, са добре познати на пазара, други тепърва се налагат на него.

Земеделските стопани споделиха, че искат държавата да подкрепя българското производство целогодишно, а не само за няколко часа. Според тях, добре би било да има фермерски пазари, които да функционират целогодишно.

Земеделски производител от Шабленско сподели, че за последна година отглежда пипер. Решил е да се откаже от това производство. Не само поради ниските цени, а и защото, вносът се увеличава. Импортът от Румъния прави дъмпинг на родните производители. Освен това шабленски пипер се предлага на зеленчуковите борси от региони, които нямат нищо общо с Шабла. „Трябва да има контрол на произхода на стоките. „ В момента политиката на правителството е такава, че няма никаква защита за зеленчукопроизводството“, коментира той. „Това е едно мероприятие, което само ще ни спомогне да си продадем продукцията. Ще посрещнем зам.-министъра, той след това ще си замине за София, а аз отивам на полето“, сподели частният земеделски производител.

Ябълки от тазгодишната реколта от първия узрял сорт от градината край с. Стожер бяха предлагани на изложението. Плодовете, както и произвежданите от тях сок и оцет  се предлагат директно в градината и имат постоянни клиенти. „Трябва да се подкрепя българското производство. Стига с тези външни пазари, които подбиват пазара на нашата хубава продукция. Имаме нужда да бъдем подкрепени от българите и от държавата, защото го правим за нас и за нашите деца“, сподели Весела.

„Преработвателното производство определено има нужда от подкрепа – както за намирането на качествени суровини, така и за намирането на пазар“, сподели Дияна Колева от фирма за консервно производство от района на Генерал Тошево.

Едно от най-новите производства в Добрич – на олио от тиквено семе, също можеше да се открие на изложението. Фирмата предлага и „Добруджански боб“ със защитена търговска марка, произведен в Добруджа. Олиото от тиквено семе не е предназначено за преработка, а за овкусяване на салати, сирена и някои по-ексцентрични десерти. Подходящо за подсилване на имунната система, както и при проблеми на пикочната система и някои видове кожни раздразнения.

Фирма „Еко Агро“ предлага производство на плодове – сливи, ябълки, круши, 100% истински сокове, произведени от плодовете на компанията, 100% истински оцет и 100% истински мед. Плодовете са в период на преход за екологично чисти. Предлага се и супер храната – зеле кейл, която тепърва навлиза на нашия пазар. То е богато на витамини и минерали, подходящо за супи, чипс, смути и други ястия. Много хранително, с високо съдържание на протеин. Препоръчва се за фитнесманиаците, сподели Райчо Данчев от „Еко Агро“.

Изложението е част от кампанията на Министерството на земеделието и храните „Подкрепи българското”, която ще обхване всички областни центрове. Със своята инициатива министерството дава възможност на местните производители да представят своята продукция, която да достигне до по-широк кръг потребители.

Събитието бе открито от Васил Грудев – заместник-министър на земеделието и храните. Присъстваха още кметът Йордан Йорданов, народните представители Румен Иванов, Живко Мартинов и проф. Иван Станков, областният управител Детелина Николова, директор дирекция „Поземлени отношения и комасация“ към МЗХ Стилиян Митев и директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Тодорка Макарова.

„Имаме възможността да видим една уникална по рода си кампания, чрез която можем „да се гмурнем“ в местното производство и да подпомогнем нашите местни производители, които предлагат изключително качествена продукция“, сподели кметът Йордан Йорданов. Той изрази надежда, че кампанията ще има устойчивост във времето. Той пожела успех на изложителите и на кампанията.

Детелина Николова сподели увереност, че може да се сложи знак на равенство между българско и качество. Вярвам, че кампанията ще бъде успешна и все повече български продукти ще има на пазара. Да не забравяме, че родните продукти са създадени с много труд и любов. „Да подкрепяме производителите и преработвателите и да бъдем заедно винаги, когато трябва да подкрепим политиката в техен интерес“, каза още областният управител.

„Считаме, че сега е настъпил момента, в който всички ние, като потребители, трябва да направим своя избор какво потребяваме, какво консумираме, които са най-качествените стоки, предлагани на нашия пазар. Без никакво съмнение, това са българските стоки, нашето родно производство“, заяви зам.-министър Васил Грудев. Той покани потребителите да се запознаят с локалното производство на продукти и храни. „Нека всички заедно да намерим начин да подкрепим нашите производители. Те са хората, които се борят с трудностите, с глобалния пазар, с европейските стоки и стандарти и в продължение на години успяха да запазят най-качествените продукти, такива, каквито ги познаваме“, каза още той.

Кампанията „Подкрепяме българското“ цели да си припомним вкуса на българското производство, защото нашите производители, но и потребителите, го заслужаваме. МЗХ организира 28 срещи в областните градове. „За мен е още по.голяма чест, че се намираме в Добрич, най-земеделската област в страната, чийто брутен продукт, повече от 18 % представлява земеделието. Искрено се надявам с изложение като това да дадем необходимия тласък на нашето производство“, каза още министърът. И увери, че кампанията няма да е инцидента, а е началото на подкрепата, която ще осъществяваме МЗХ.  

 


Сходни връзки

32 производители се включиха в изложението „Подкрепяме българското“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.65 секунди